Politika

Skupština grada nije konstituisana, ide se na nove izbore u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/03/2024

-

08:38

Skupština grada nije konstituisana, ide se na nove izbore u Beogradu
Euronews/Vasilija Antonijević - Copyright Euronews/Vasilija Antonijević

veličina teksta

Aa Aa

Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma i da je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu. Fila je na početku sednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje gradskog parlamenta.

"Ono što sam vam i rekao - izbori", poručio je Fila i zaključio sednicu.

U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije. Ovo je bio treći pokušaj konstituisanja skupštine, odnosno sednica kojom je predsedavao Toma Fila je prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a potom i 1. marta iz istog razloga.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori. Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora. Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" okupili su se ispred Skupštine Grada Beograda i u rukama nose transparente uoči sednice koja je bila zakazana za 10 časova.

Euronews/Vasilija Antonijević

 

Podsetimo, Predsedništvo SNS juče je donelo jednoglasnu odluku da se ide na nove beogradske izbore. Ukoliko Skupština danas ne bude konstituisana potvrđivanjerm mandata odbornika, izborom predsednika Skupštine grada i imenovanjem sekretara, stvaraju se uslovi da se raspišu novi izbori.

Izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se oni održe u roku od 45 do 60 dana. Do tada će gradom upravljati Privremeni organ.

SPN: Opozicija da se ujedini, primeniti preporuke ODIHR-a do novih izbora u Beogradu

Odbornici opozicije okupljeni oko koalicije "Srbija protiv nasilja" izjavili su posle sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj nije bilo kvoruma za njeno konstituisanje, da do održavanja novih beogradskih izbora treba da se uradi mnogo, pre svega da se primene preporuke ODIHR-a.

Oni su poručili da treba pronaći format izlaska na izbore, jer je, kako su rekli, došlo vreme koje zahteva jedinstvo opozicije, kako bi, kako kažu, nastavili promene koje su započeli. Odbornik u Skupštini grada Beograda ispred koalicije SPN Vladimir Obradović rekao je da veruje da će ta koalicija uspeti da osvoji vlast u Beogradu.

Euronews/Vasilija Antonijević

 

"Izbori će biti ponovljeni i uslovi promenjeni, a Beograd ulazi u novu šansu da ima vlast kakvu zaslužuje", rekao je on.

Odbornik liste SPN Miloš Pavlović izjavio je da Srbija protiv nasilja nije uspela da formira vlast u Beogradu, jer su, kako kaže, institucije zarobljene. Odbornik liste SPN Dobrica Veselinović izjavio je da će u narednom periodu ta koalicija biti posvećena ispravljanju brojnih neregularnosti koje su, kako je rekao, uočene na izborima 17. decembra, i odluci o tome u kom formatu će ta koalicija izaći na sledeće izbore.

"Moramo da sredimo biračke spiskove, to je stvar celog društva. Moramo da rešimo situaciju u medijima, dodelimo petu frekvenciju, zaustavimo funkcionersku kampanju", rekao je Veselinović.

Euronews/Vasilija Antonijević

 

On je rekao da će ta koalicija zajednički odlučiti o budućem kandidatu za gradonačelnika i ko će biti na zajedničkoj listi i dodao da o datumu izbora ne treba licitirati jer, kako je rekao, to je deo paketa razgovora i poboljšavanja izbornih uslova. Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici koalicije NADA, ali se nisu obraćali.

Antonijević: Ostali smo dosledni i nastavljamo sa Nestorovićem

Odbornik liste "Mi - Glas iz naroda" Borislav Antonijević izjavio je danas da je ta lista ostala dosledna do kraja da nikom ne omogući da formira vlast u Skupštini grada Beograda i da su u tome imali punu podršku svojih pristalica.

Antonijević, koji je jedini od odbornika sa te liste došao u Skupštinu grada na konstitutivnu sednicu, rekao je za Tanjug da se ni u jednom trenutku nisu pokolebali, jer, kako je rekao, niko ne zaslužuje da formira gradsku vlast.

"I u tom stavu ostajemo do daljnjeg", rekao je Antonijević i dodao da će na izbore izaći sa Branimirom Nestorovićem, koji je, kako je rekao, sve osmislio i promovisao.

"Nadamo se još boljim rezultatima, a onda ćemo videti. Ostaje isti princip - da zajedničku vlast formirati nećemo ni sa kim", rekao je Antonijević. L

ista "Mi - glas iz naroda" na beogradskim izborima 17. decembra osvojila je šest odborničkih mandata, a nosilac liste za Beograd bio je Aleksandar Jerković. Pokret se u međuvremenu podelio, a obe grupe osnivača najavile su odvojeno delovanje.

Fila: Očekujem da SPS na izborima nastupi u Pokretu za narod

Odbornik Socijalističke partije Srbije u Skupštini grada Beograda Toma Fila rekao je da očekuje da na narednim beogradskim izborima SPS nastupi u okviru Pokreta za narod i državu, čije je formiranje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ako izađemo tako mi ćemo ih poraziti sigurno“, rekao je Fila za list Danas. Fila smatra da ima mnogo ljudi koji ne žele da uđu ni u jednu partiju, a koji su za tu opciju, koji vole svoju zemlju i žele da se svi problemi rešavaju unutar Srbije.

On je rekao i da su odbornici SPS bili protiv novih izbora u glavnom gradu, jer nisu želeli da se troši novac i vreme, ali je dodao da ako SNS i opozicija žele nove izbore to treba i uraditi.

Šapić: Odlučili smo da idemo na nove izbore, sa kampanjom se kreće već u nedelju

Predsednik privremenog organa grada Beograda i potpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić izjavio je juče da je Predsedništvo stranke odlučilo da se ide na nove beogradske izbore, a da će sa kampanjom krenuti već u nedelju. Šapić je na konferenciji za medije, nakon sednice predsedništva SNS-a, rekao da će naprednjaci na izbore izaći kao deo jednog velikog pokreta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"U velikom pokretu, videćemo ko će sve tu biti - svi oni koji smatraju da je politika koju smo mi vodili u proteklom periodu za Beograd, bila politika prosperiteta, napretka grada", naveo je Šapić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija