Politika

Čekajući novu Vladu Srbije: Koliko je vremena proteklo od glasanja do novog kabineta u prethodnim izbornim ciklusima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2024

-

18:27

Čekajući novu Vladu Srbije: Koliko je vremena proteklo od glasanja do novog kabineta u prethodnim izbornim ciklusima
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Još se čeka na formiranje nove Vlade Srbije, a od izbora 17. decembra prošle godine prošlo je više od 80 dana. Republički parlament je konstituisan 6. februara potvrđivanjem mandata svih 250 narodnih poslanika, ali još nije izabran predsednik Skupštine. 

Rok za formiranje Vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Predstavnici lsite oko SNS-a koja je osvojia najviše glasova su prethodnih dana najvljivali da imaju većinu i još čekamo ime novog mandatara.

Vreme čekanja na novu vladu u izbornim ciklusima u prethodnih 12 godina bilo je različito i zavisilo je od mnogih faktora kao što su pregovori o formiranju vlade, ali i od dana proglašenja konačnih rezultata izbora koji su se ponavljali na određenim biračkim mestima. Najkraće smo čekali na novi kabinet posle izbora 2014. godine – 42 dana, a najduže posle izbora 2022. godine – 206 dana. Kako je to izgledalo?

Izbori 2012. godine

Izbori za narodne poslanike 2012. godine održani su 6. maja, istovremeno kad i predsednički, izbori za skupštinu AP Vojvodine, i lokalni izbori u gradovima i opštinama gde je isticao mandat odbornicima.  

Nakon izbora nastupio je veoma buran politički period jer je Srpska napredna stranka iznosila optužbe o izbornim neregularnostima, ali su i pregovori o formiranju vlasti bili neizvesni do poslednjeg trenutka.

Lista "Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić" je osvojila 24,04 odsto glasova i 73 mandata, a lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" 22,11 odsto glasova i 67 mandata. Na trećem mestu je bila lista Ivica Dačić SPS-PUPS-JS sa 44 mandata, a na četvrtom Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica koja je osvojila 21 mandat. U parlament su još ušli lista čiji je nosilac bio Čedomir Jovanović (19 mandata ) i "Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić" (16 mandata), kao i manjinske liste. 

profimedia

 

Pregovori o formiranju vlade su trajali dva meseca, a na kraju su okončani koalicijom oko Srpske napredne stranke koju su uz njih činili SPS-PUPS-JS i Ujedinjeni regioni Srbije kojima su se pridružili Socijaldemokratska partija Srbije i još nekoliko manjinskih predstavnika. 

Za premijera je izabran lider SPS-a Ivica Dačić, a mandat za sastav nove vlade je dobio na Vidovdan od predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Na funkciju je stupio 27. jula. To znači da je od dana izbora do početka rada nove vlade prošlo 82 dana, ili dva meseca i 21 dan. Krajnji rok za konstituisanje vlade je bio 8. septembar.  

Izbori 2014. godine

U Srbiji su vanredni parlamentarni izbori održani 16. marta 2014. godine istovremeno sa izborima za lokalnu vlast u Beogradu.

Na tim izborima je lista okupljena oko SNS-a čiji je nosilac bio Aleksandar Vučić osvojila čak 158 mandata. Na drugom mestu je bila lista SPS-PUPS-JS sa 44 mandata, a Demokratska stranka na trećem sa 19 mandata. Koalicija oko Nove demokratske stranke na čelu sa Borisom Tadićem imala je 18 mandata. Ostala mesta u skupštini zauzele su manjinske partije.  

Vlada je formirana 27. aprila 2014. godine, a činili su je predstavnici SNS-a, SPS-a, SDPS-a, Pokreta socijalista, Nove Srbije i nestranačke ličnosti. Na njenom čelu je bio Aleksandar Vučić.  

To znači da je za formiranje vlade trebalo svega 42 dana od dana glasanja, odnosno mesec i 11 dana.

Izbori 2016. godine

Novi izbori za narodne poslanike održani su 24. aprila 2016. godine i to zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima. To su bili treći parlamentarni izbori za četiri godine i drugi zaredom koji su raspisani pre okončanja mandata vlade.

I na ovom glasanju ubedljivu većinu u parlamentu je ostvarila Srpska napredna stranka sa 131 mandatom, a na drugom mestu su bili socijalisti sa 29 mandata. U parlament su ušle i liste SRS (22 mandata), Dosta je bilo – Saša Radulović (16), Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (16), Dveri (13), Savez za bolju Srbiju Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića (13), kao i manjinske stranke.

Novi saziv Narodne skupštine je konstituisan u petak 3. juna 2016. godine, a nova vlada 11. avgusta.  

profimedia

 

Vladu su činili predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, kao i nestranačke ličnosti. Premijer je ponovo bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Ovoga puta je trebalo više vremena za formiranje novog kabineta, odnosno 109 dana od dana održavanja izbora ili tri meseca i 18 dana.

Izbori 2020. godine

Parlamentarni izbori 2020. godine održani su ponovo zajedno sa lokalnim i pokrajinskim izborima. Oni su prvobitno raspisani za 26. april, ali su zbog pandemije kovida i vanrednog stanja pomereni za 21. jun.

Ovo glasanje obeležio je bojkot stranaka opozicije koje su potpisale takozvani "Sporazum s narodom" i to nakon višemesečnih protesta širom Srbije.

Izbori su se završili tako što je lista oko SNS osvojila 188 mandata, a SPS 32, dok je na trećem mestu bila lista "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju" (11). 

profimedia

 

Premijerka Ana Brnabić je zakletvu položila 28. oktobra 2020. godine, a već je obavjala tu funkciju od 2017. godine. Kabinet su činili političari iz SNS, SPS, SPAS-a, PUPS-a, SDPS-a, PS-a, SNP-a i nestranačke ličnosti.  

Od dana izbora do dana formiranja vlade prošlo je 129 dana, odnosno četiri meseca i sedam dana

Izbori 2022. godine

U Srbiji su 3 .aprila 2022. godine održani opšti izbori na kojima su izabrani predsednik Srbije i poslanici u Narodnoj Skupštini. Na parlamentarnim izborima je lista oko SNS-a osvojila 120 mandata, a na drugom mestu je bila opoziciona lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 38. Sledi SPS (31) i Nacionalno demokratska alternativa (15), Moramo (13), Dveri-POKS (10), Zavetnici (10). Ostala mesta pripala su manjinama.  

To su bili prvi izbori od 2014. godine na kojima Srpska napredna stranka nije osvojila apsolutnu većinu mandata i zbog toga je morala da uđe u koalicionu vladu. Konsultacije o novom mandataru je trebalo da počnu početkom jula, ali su odložene posle petih ponovlenih izbora u Velikom Trnovcu koji su održani 30. juna.  

Prva konstitutivna sednica Skupštine je održana 1. avgusta, ali je vlada otpočela svoj mandat tek 26. oktobra 2022. godine. Premijerka je opet bila Ana Brnabić, a u vladi su osim SNS-a bili SPS, JS, PUPS, DSHV, SDP i nezavisni političari.

Od dana glasanja do formiranja vlade prošlo je ukupno 206 dana, odnosno šest meseci i 24 dana.  

Komentari (0)

Srbija