Politika

Krasnići: Očekujemo da se CIK uskoro izjasni o glasanju za smenu gradonačelnika

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

15:04

Krasnići: Očekujemo da se CIK uskoro izjasni o glasanju za smenu gradonačelnika
Krasnići: Očekujemo da se CIK uskoro izjasni o glasanju za smenu gradonačelnika - Copyright Wikimedia/Government of the Republic of Kosovo

veličina teksta

Aa Aa

Ministar administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići rekao je danas da Centralna izborna komisija (CIK) tretira predate liste sa peticijom građana u četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom i da očekuje da se uskoro izjasni o procesu smene takozvanih gradonačelnika.

"Sigurno će se oni izjasniti brzo o inicijativi građana, potom sledi glasanje u SO u četiri opštine za smenu gradonačelnika. Ne vidim nijednu zakonsku prepreku koja bi onemogućila da se održi ovo glasanje", rekao je on na debati u Medija centru u Čaglavici, preneo je portal radija KiM. 

Na pitanje da li će biti lokalnih izbora u ovim opštinama rekao je da će to zavisiti od glasanja o smeni takozvanih gradonačelnika, kao i da ti tzv. gradonačelnici nemaju punu legitimnost zbog malog učešća građana na lokalnim izborima u aprilu prošle godine.

"CIK treba da završi svoj deo posla i da imamo uskoro glasanje u četiri opštine", kazao je on ističući da se nada da će građani bez ikakvog pritiska i uticaja glasati na tim izborima.

Centralna izborna komisija u Prištini završila je 1. marta verifikaciju potpisa za smenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM.Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, a od 1.567 Srba glasalo je samo njih 13.
Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija