Politika

Krasnići: Završeno uputstvo za smenu predsednika opština

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

16:20

Krasnići: Završeno uputstvo za smenu predsednika opština
Krasnići: Završeno uputstvo za smenu predsednika opština - Copyright Wikimedia/Government of the Republic of Kosovo

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija, završilo je izradu Administrativnog uputstva za građansku inicijativu za smenu predsednika opštine.

Svrha dokumenta je da se utvrdi postupak pokretanja, organizovanja i podnošenja građanske inicijative za razrešenje gradonačelnika, rekao je resorni ministar Eljbert Krasnići, prenosi RTK2.

Prema uputstvu koje je objavio Krasnići, čitava procedura mogla bi da traje i duže od tri meseca. Kako je navedeno u administrativnom uputstvu, peticiju za smenu gradonačelnika u određenoj opštini treba da pokrene najmanje troje građana i da pre početka prikupljanja potpisa o inicijativi obaveste predsedavajućeg Skupštine opštine.

Predsedavajući lokalnog parlamenta ima rok od pet dana da razmotri zahtev o peticiji i da registruje ovlašćeno lice, navodi Radio Kontakt-plus. Ukoliko on to ne učini, grupa ljudi koja želi da pokrene peticiju može da se obrati CIK-u i da zatraži registraciju.

Najkasnije pet dana od registracije, predsedavajući lokalne skupštine mora da zatraži od CIK ažurirani spisak upisanih birača i da dostavi ljudima koji žele da pokrenu peticiju neophodnu dokumentaciju.

Grupa za peticiju ima rok od 30 dana od prijema dokumentacije da prikupi potreban broj potpisa. Ovaj rok se može pomeriti za dodatnih 15 dana.

Prikupljeni potpisi se dostavljaju predsedniku skupštine opštine i CIK, koji verifikuje listu potpisa. 

Ukoliko je peticiju podržalo najmanje 20 odsto birača, CIK organizuje glasanje za smenu gradonačelnika, po proceduri u skladu sa zakonima o opštim i lokalnim izborima.

Glasanje za razrešenje gradonačelnika u tom slučaju organizuje se najkasnije u roku od 45 dana. Da bi bili smenjeni, za to mora da glasa 50 plus jedan odsto upisanih birača u opštini.

Ako potreban broj birača ne podrži razrešenje, nova inicijativa za smenu gradonačelnika ne može da se pokrene pre isteka roka od 12 meseci.

"Ovo uputstvo daje mogućnost praktične realizacije zakonom zagarantovanog prava lokalnoj samoupravi. Ovim pravom se obezbeđuje ostvarivanje volje građana u odnosu na predsednika opštine, kojeg sami građani neposredno biraju“, rekao je Krasnići.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija