Politika

"Ne znam dokle možemo da izdržimo": Redovi za plate i penzije u severnom delu Kosovske Mitrovice, južno od Ibra još gore

Komentari

Autor: Anđelka Ćup, Euronews Srbija

07/03/2024

-

14:32

"Ne znam dokle možemo da izdržimo": Redovi za plate i penzije u severnom delu Kosovske Mitrovice, južno od Ibra još gore
"Ne znam dokle možemo da izdržimo": Redovi za plate i penzije u severnom delu Kosovske Mitrovice, južno od Ibra još gore - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo da nema dana u prethodne tri sedmice, a da građani ne čekaju u redovima ispred Banke Poštanska Štedionica u severnom delu Kosovske Mitrovice. Građanima je sve teže da dođu do novca na severu, a u većinski srpskim mestima južno od Ibra, dinara nema već duže od 20 dana.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija sa Kosova i Metohije, danas je uplaćena plata za prosvetne radnike, ali je iznos dinara koji se može podići limitiran na 5.000 - 10.000, zbog male količine dinara koja se još nalazi u srpskim poštama. 

"Teško je, već drugi mesec ne možemo da podignemo naša primanja. Ja jedina radim u mojoj porodici i od moje plate svi živimo, a da bih došla do sopstvenog novca koji sam zaradila, sada moram do centralne Srbije. Ne znam dokle možemo ovako da izdržimo“, rekla je učiteljica Katarina Petronijević za Euronews Srbija.

Osim prosvetnih radnika koji čekaju da podignu plate, ispred Poštanske štedionice su i penzioneri, ali i ostali građani koji traže da se uredba Centralne kosovske banke ukine.

"Penzioner sam i dijabetičar, kupujem lekove, stigli su i računi za struju. Kako da platim struju kada nisam primila penziju. Sin mi dva meseca nije primio platu. Dokle više ovako? Ovo u celom svetu nema nigde da se ovako radi. Čekaju bolesni, trudnice, majke sa decom", reči su penzionisane  prosvetne radnice. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

I pored pritiska međunarodne zajednice da vlasti u Prištini i centralna banka suspenduju ili barem odlože odluku o zabrani korišćenja dinara kao platežnog sredstva, iz CBK stižu samo SMS poruke građanima srpske nacionalnosti da otvaraju devizne račune u kosovskim bankama iako je to nemoguće sa ugovorima o radu ili sa čekvima od penzije u sistemu Republike Srbije.

Podsetimo, prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na Kosovu i Metohiji je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara. Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Od runde do runde

Prošle sedmice u Briselu je održana nova runda dijaloga, a tema je, između ostalog, bila i zabrana dinara. Na sastanak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, otišli su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanske Štedionice. Iako je poziv stigao i na adresu glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija, on je sastanak odbio, navevši da dinar nije tema za dijalog. Umesto njega, na sastanak u Brisel otputovali su predsatvnici Centralne banke Kosova. 

Lajčak je nakon sastanka tada rekao da na mnoga politička pitanja i dalje nema odgovora, te pozdravljajući posvećenost strana u, kako je naveo, pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK, rekao da je sastanak bio prvi korak. 

"Biće potrebni dodatni sastanci", naveo je Lajčak nakon sastanka u Briselu.  

Nekako ekspresno je nakon ovog (ne)uspelog sastanka Lajčak otputovao za Prištinu na sastanak sa Bisljimijem. Kako je rekao nakon susreta, sastanak se ticao mnogih nerešenih pitanja izdvajajući dve teme kao najvažnije - primenu postignutih sporazuma i nedavnu uredbu Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima. Ujedno, najavio je novi sastanak glavnih pregovarača u Briselu za naredne dane.

U izjavi za medije Lajčak je rekao da je jučerašnja kratka poseta deo njegovih regularnih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova, te da je odlučio da u Prištinu dođe jer se sa Bisljimijem saglasio da bi bilo korisno da se vide i lično razgovaraju.

Podsetimo, Bisljimi prošle nedelje nije išao u Brisel, objasnivši to rečima da "pitanje dinara nije deo dijaloga". Na strani Prištine bili su tako samo predstavnici Centralne banke Kosova, što je za srpsku stranu bio poseban problem. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da rešenje za problem dinara treba tražiti na političkom nivou pošto ne mogu oni koji, kako je rekao, nemaju politički mandat, da pregovaraju o tome.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija