Politika

Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

14:06

Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova
Koalicija Srbija protiv nasilja predstavila listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" predstavili su dokument za koji su rekli da se naslanja na dogovor koji su potpisali sa Proglasom o izbornim uslovima i u kome se, pored ostalog, traži donošenje leks specijalisa koji bi obuhvatio sve mere koje predlažu.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naveo da bi parlament trebalo da formira komisiju za kontrolu izbora u kojoj bi bila i opozicija, civilno društvo, kao i predstavnici vlasti i koja bi imala izvršna ovlašćenja.

On je rekao da će dugoročno predložiti izmene zakona koje bi po uzoru na Severnu Makedoniju predvidele prelaznu vladu u kojoj bi opozicija od raspisivanja da održavanja izbora imala, kako je rekao, najmanje dva ministra i to za lokalnu samoupravu i MUP.

SPN traži i da se reguliše birački spisak i da se omogući njegova kontrola, a jedan od zahteva je i da na lokalnim izborima mogu da glasaju samo oni koji imaju prebivalište na tom mestu najmanje šest meseci.

Ova koalicija očekuje i promene u medijima, da se poštuje proporcionalna zastupljenost svih parlamentarnih grupa, a smatraju da su potrebne i smene u REM-u i RTS-u.

SPN smatra i da nosilac liste ne može da bude lice koje nije kandidat na listi, a traže i da skupština usvoji izveštaj o nalazima ODIHR-a, da vlada obezbedi sprovođenje zahteva, kao i da se donese leks specijalis sa privrmenim važenjem koji bi obuhvatio sve navedene mere.

Kada je u pitanju datum održavanja beogradskih izbora, 2. jun, Lazović je rekao da oni ne govore o datumu već o izbornim uslovima i da žele izbore u roku koji omogućava, kako je rekao, da se njihovi zahtevi ispune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija