Politika

GIK pozvala odborničke grupe da predlože lica za obuku za rad u biračkim odborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2024

-

17:20

GIK pozvala odborničke grupe da predlože lica za obuku za rad u biračkim odborima
Beoinfo - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradska izborna komisija uputila je danas dopis svim odborničkim grupama Skupštine grada Beograda koje će predlagati članove stalnog sastava biračkih odbora, sa pozivom da Republičkoj izbornoj komisiji predlože lica za učešće na obukama za rad u biračkim odborima, radi što bolje pripreme za sprovođenje predstojećih izbora.

Kako se navodi u saopštenju Beoinfa, cilj ovih obuka je unapređenje profesionalnih kapaciteta biračkih odbora, što je u skladu sa Prioritetnom preporukom 2. Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja o posmatranju izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

"Ovom prilikom pozivamo i sve potencijalne učesnike u izbornom postupku kao i građane zainteresovane za rad u biračkim odborima da se prijave na obuke u organizaciji Republičke izborne komisije i napominjemo da će sve informacije o obukama biti dostupne putem veb-prezentacije Republičke izborne komisije", navodi se u saopštenju.

GIK je posebno pozdravio inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave upućenu gradskim i opštinskim upravama i lokalnim izbornim komisijama da se revidiraju sva biračka mesta na kojima se glasalo na izborima održanim decembra 2023. godine i to tako što broj birača na svakom biračkom mestu ne bi prelazio 1.800, što će, kako se navodi, uticati na smanjenje mogućih gužvi na biračkom mestu i što je, takođe, usmereno ka ispunjenju još jedne od preporuka iz izveštaja ODIHR.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija