Politika

Vulin: Ne znam da li je neko iz vlasti koristio aplikaciju Skaj

Komentari

Autor: Fonet

06/08/2021

-

11:54

Vulin: Ne znam da li je neko iz vlasti koristio aplikaciju Skaj
Vulin: Ne znam da li je neko iz vlasti koristio aplikaciju Skaj - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksadar Vulin izjavio je danas u Kragujevcu kako ne zna da li je neko od pripadnika vlasti u Srbiji koristio aplikaciju Skaj i da li je komunicirao pomoću nje.

Vulin je danas u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je u pitanju aplikacija sa ogrmnim obimom podataka na svetskom nivou i da će biti potrebno nekoliko meeci da MUP dođe do potrebnih informacija.

"Zbog toga u ovm trenutku ne mogu da kažem ko je i da li je neko koristio skaj telefon. Imamo određena operativna saznanja i postupamo po njima", dodao je.

Dakle saznaćemo, rekao je Vulin, tvrdeći da ni MUP ni bilo koja bezbednosna struktura Srbije nema neposredan pristup aplikaciji Skaj.

"Mi nismo u posedu tog servera. Mi dođemo do operativnih podataka i onda se obratimo EUROPOLU, koji ima tu aplikacju i potom idemo dalje u operativni rad, istražujemo i pokušavamo da utvrdimo ko su vlasnici te aplikacije", rekao je Vulin.

On je naveo da je u proteklih nekoliko meseci radom više policija – francuskih, holandskih, belgijskih i nadležnih službi EUROPLA aplikacija Skaj srušena i potpuno dešifrovana.

Vulin je rekao da je MUP, ne znajući da će aplicija biti srušena, ranije tražilo da se ona zakonski sankcioniše i da svako posedovanje takvog telefona bude krivično delo.

"Aplikacija nije nešto što koriste obični ljudi, nije im potrebna i veoma je skupa", rekao je Vulin i dodao da je zamišljena da bude potpuno kriptovana.

Komentari (0)

Srbija