Politika

Parastosom i svečanom akademijom obeležena 20.godišnjica Pogroma nad Srbima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

17/03/2024

-

14:53

Parastosom i svečanom akademijom obeležena 20.godišnjica Pogroma nad Srbima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici
Parastosom i svečanom akademijom obeležena 20.godišnjica Pogroma nad Srbima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Parastosom, otkrivanjem spomenika ubijenima u pogromu i svečanom akademijom danas je u Gračanici obeležena 20. godišnjica Pogroma na Kosovu i Metohiji. Pred velikim brojem građana, u prisustvu zvaničnika kancelarije za KiM i predstavnika Srpske liste, stradalima u pogromu 17. i 18. marta parastos je služio vladika raško - prizrenski Teodosije, uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i budimljansko - nikšićkog Metodija.

Vladika novobrdski Ilarion podsetio je okupljene na sve one koji su stradali tokom pogroma.

"Setimo se Zlatibora koga su zločinici pred porodicom zapalili. U Gnjilanu je stradao Boban i kasnije od prebijanja i njegova majka. U Mitrovici Jana i Borivoje, u selu Drajkovce otac i sin su postradali. Nenad je postradao u Lipljanu. Još je tu bilo imena.Neka ih Gospod sve pomene", rekao je vladika Ilarion.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Nakon polaganja belih ruža pred instalacijom "Missing", u dvorištu Doma kulture otkriven je spomenik ubijenima tokom pogroma 2004. godine, delo vajara Branislava Ristića. Tim povodom , Zamenica direktora kancelarije za KiM vlade Republike Srbije , Dušica Nikolić izjavila je da je na inicijativu Kancelarije postavljen spomenik u cilju negovanja kulture i sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM.

Tanjug/STR

 

"Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote, imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa srpske Šar planine simbol je snage, jačine i postajanja srpskog naroda na ovim prostorima, kao i snage našeg naroda da izdrži teška vremena i golgotu zbog nekažnjenog zločina, već 20 godina", rekla je ona.

Na svečanoj akademiji, vladika raško - prizrenski Teodosije je istakao da je Pogrom ostao duboko urezan u Srpsko kolektivno pamćenje kao jedan od najtužnijih trenutaka naše novije istorije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ta dva dana, gorele su naše crkve i manastiri koji su vekovima preživeli razne ratove i nedaće. Sa svih strana su stizale vesti o zlodelima koja su cinjena nad našim nevinim narodom i sveštenstvom zato ovu godišnjicu obelezavamo služeći parastos i prinoseći molitvu gospodu", rekao je vladika Teodosije.

Načelnik kosovskog okruga Srđan Popović izjavio je da je prošlo 20 godina od dana koji je ostavio najteže ožiljke u životima srpskog naroda.

"Sećanje na 17. mart je naša obaveza da se setimo svih stradalih, zapaljenih svetinja i zapaljenih kuća i svih strahota kroz koje su prošle naše porodice tih dana. Ne samo danas, nego svakog dana svih ovih dana, svako od nas zivi sa tim da pravda mora pobediti", rekao je Popović.

Parlić: Uništili su samo materijalno

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić je istakla da oni koji za bolje nisu znali spalili su naše molitve i milosrđe koje je očuvalo svaki Božiji dom na Kosmetu.

"Uništili su samo materijalno, ne znajući da je duhovno pred vandalizmom neuništivo. U novijoj istoriji stradanja, vreme kod nas Srba deli se na pre i posle rata. A rat je počeo zahvaljujući lažima. Laž o humanitarnoj katastrofi, o kobajagi prekomernoj upotrebi sile, o Račku. Laž je stvorila tzv. državu Kosovo. Punih 20 godina pokriva se i pogrom koji je takođe počeo na lažio utopljenoj deci u selu Čabra", rekla je Parlić.

Na tribini su, između ostalih učestvovali i Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi , Hor muzičke škole " Stevan Mokranjac, kao i svedoci i učesnici u stradanju, Dragana Stanojević, Dragan Perić i Novica Stolić.

Obeležavanje i u Kosovskoj Mitrovici

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na spomen obeležja u Kosovskoj Mitrovici danas je odata pošta nevino stradalim žrtvama martovskog pogroma na KiM. Predstavnici Kancelarije za KiM, lokalne samouprave i Srpske liste, još jednom su poručili građanima da dešavanja od marta 2004. godine nikada ne treba da zaboravimo, prenosi TV Most.

Povodom dve decenije od martovskog pogroma, u kome je ubijeno dvoje Srba u Kosovskoj Mitrovici, danas su u znak sećanja na nastradale predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, predstavnici Srpske liste Zlatan Elek i Igor Simić, kao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović položili venac na mesta gde su ubijeni Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Okupljeni građani su odali počast nastradalim Mitrovčanima. Služen je i parastos pored spomenika "Beli Anđeo", koji se nalazi u blizini mosta i na kom su ispisana imena nastradalih tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Predsednik PO Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac obraćajući se okupljenim građanima istakao je današnji dan tužan za sve građane u južnoj pokrajini i da srpski narod pamti sve ono što se desilo tokom martovskog pogroma. On je naveo da je jednim lažnim scenarijom 17. marta 2004. godine krenuo je progon i pogrom srpskog naroda na čitavom Kosovu i Metohiji kada su stradale nevine žrtve, proterano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira.

"Ono što mi danas, kao i svake godine, hoćemo da kažemo i poručimo je da je srpski narod je na ovim prostorima stradao vekovim, bio progonjen i bio žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio, ali je srpski narod uspeo da ostane i opstane na ovim prostorima. Tako i današnjim danom, i svim narednim danima poručujemo da ćemo ostati i opstati i da ćemo pamtiti sve a da će naš narod ovde živeti", rekao je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović rekao je da je lažni narativ albanskih političara i medijska manipulacija bila povod za napad na sve što je srpsko na KiM.

"To je poslužilo kao povod da se protera srpski narod sa KiM. I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja taj narativ, iako je istraga Unmika utvrdila kako su deca nastradala i dalje režim tvrdi da je to učinjeno namerno od strane srpskog naroda kao povod da se optuži srpski narod na severu i ostalim krajevima na KiM. Mi ćemo ovde opstati, srpski narod će nastaviti da se bori, Republika Srbija će nastaviti da podržava srpski narod na KiM, a mi pozivamo da međunarodna zajednica pronađe odgovorne za martovski pogrom", rekao je Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija