Politika

Ambasadori zapadnih zemalja se izvinili Srbiji: Duboko žalimo zbog izgubljenih života tokom bombardovanja

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

15:22

Ambasadori zapadnih zemalja se izvinili Srbiji: Duboko žalimo zbog izgubljenih života tokom bombardovanja
Zgrada CK - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije saopštili su danas povodom 25. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije da, kako su naveli, "operacija Saveznička snaga" nije bila usmerena protiv naroda Srbije i izrazili duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji.

"Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju da podržavaju nalaženje rešenja za spor Beograda i Prištine, što je, kako kažu, hitno pitanje evropske bezbednosti, i ističu uverenje i ocenu da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu.

profimedia

 

"Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju", zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasada.

Kako navode u zajedničkom saopštenju, 24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju niko nije želeo.

profimedia

 

"Operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu", stoji u saopštenju.

Operacija je, kako se dodaje, pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodan Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII uz podršku Rusije.
 

Komentari (0)

Srbija