Politika

Petković posle sastanka u Briselu: Ponovili smo naš predlog o platnom prometu, nije postojala dovoljna volja Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/04/2024

-

09:24

Petković posle sastanka u Briselu: Ponovili smo naš predlog o platnom prometu, nije postojala dovoljna volja Prištine
Petar Petković - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je nakon sastanka u Briselu da je srpska strana iskoristila priliku da još jednom ukaže na težak položaj srpskog naroda na KiM. Kada je reč o platnom prometu, dodao je da je srpska strana predložila komprisno rešenje, ali da nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane. On je najavio i da se očekuje novi sastanak.

"Završen je četvrti po redu sastanak na kom je bila tema ukidanje dinara. Iskoristili smo priliku da još jednom ukažemo na težak položaj srpskog naroda na KiM zbog nemogućnosti da naš narod prima plate i penzije. Još jednom smo se snažno založili da što hitnije dođe do formiranja ZSO, istakao sam da je prošlo 4.000 dana otkako je Priština stavila potpis.  Kad je reč o predlogu rešenja kada govorimo o platnom prometu, mi smo još jednom ponovili naš stav, naš predlog koji podrazumeva kompromisno rešenje, nije postojala dovoljna volja sa prištinske stranke da tako kažem", rekao je Petković.

Petković je izjavio da su stavovi dve strane i dalje udaljeni i ocenio da problem dinara i mnogi drugi problemi na Kosovu i Metohiji ne bi postojali da je formirana Zajednica srpkih opština.

"Za razliku od Beograda, koji ide u susret ka traženju kompromisnog rešenja, jer kompromis nije loša reč. Nažalost, to je zabranjena reč kada je reč o Prištini. Videćemo kako će se nadalje odvijati, mi ćemo učiniti sve što je potrebno sa naše strane da sačuvamo mir, da pronađemo rešenje, ali da ne ugrozimo interese srpskog naroda na i države Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković u izjavi novinarima posle sastanka u Briselu.

Petković je rekao da su u pregovorima imali i format direktnog susreta predstavnika Beograda i Prištine gde su razgovarali o dinaru i o ZSO.

"Tu sam više puta jasno rekao albanskom predstavniku Besniku Besljimiju da je to, iz njihove tačke gledišta, njihova međunarodna obaveza koji su oni preuzeli pre 11 godina, a zatim i ratifikovali u parlamentu", poručio je Petković.

Prinskrin/Tanjug video

 

On je dodao da to što se odnosi na ZSO odnosi se i na dinar i druge jednostarane poteze koje Aljbin Kurti sprovodi u srpskim sredinama na KiM.

"Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene uključujući i pitanje dinara, jer ono što je Aljbin Kurti uradio nije stvar kompromisa, već želje da se srpski narod protera sa KiM. Tu smo da se borimo za naš narod, ne odustajemo od njegovih interesa i naš narod ima pravo da živi na KiM, da tamo ima svoju budućnost, da tamo funkcionišu naše institucije i da jednostavno nastavimo život na miran način", poručio je Petković.

U Briselu je danas, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, održan trojni sastanak direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.

Sastanak je počeo oko 10 časova, sastanku prisustvuje i delegacija Beograda sastavljena od eksperata. Prethodno održan je tet-a-tet sastanak Petkovića i Lajčaka.

Glavna tema današnje runde dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude uredba takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je izrazio nadu da će se tokom današnjih razgovora premostiti preostale razlike. On je ocenio da je prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača, koji je održan 25. marta, bio konstruktivan, da su obe strane imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM.

Borelj: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KiM

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova da zabrani dinar i zbog posledica koje ta odluka može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Borelj je u odgovoru na pitanje francuske poslanice Dominik Bild šta Evropska komisija planira da preduzme povodom pitanja uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i zabrane dinara na KIM naglasio da se to posebno odnosi na posledice po škole i bolnice, s obzirom na "očigledno odsustvo alternativnih rešenja u ovom trenutku".

profimedia

 

"Pitanje odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir. EU je zabrinuta zbog odsustva prethodnih konsultacija i zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica", napisao je Borelj.

Ponovio je da je osnivanje ZSO obaveza Prištine po međunarodnom pravu. Dodao je da ta obaveza proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Beograd i Priština zaključili u dijalogu uz posredovanje Unije, a zatim je usvojen u skupštini privremenih prištinskih institucija.

Podsetio je da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultaciama sa stručnjaka za međunarodno pravno, uz poštovanje relevantnih sporazuma iz dijaloga, kao i "kosovski pravni okvir" i "crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće".

"Nacrt statuta je 21. oktobra prošle godine predstavljen Aljbinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, a Kosovo je 26. oktobra obavestilo EU da bi prihvatilo predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić", naveo je Borelj. Dodao je da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO.

Vučić: Danas nastavak razgovora, ne možemo da očekujemo ništa dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom današnjeg nastavka razgovora Beograda i Prištine u Briselu, da je srpska strana dobro pripremljena za dijalog, ali da ne možemo da očekujemo bilo šta dobro.

"Nemamo ništa lično da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali sve to u Briselu pretvorilo se u stvari u stavljanje mašnice na kriminalne akte Aljbina Kurtija, a da je na kraju potrebno da se legalizuje, da se dobija srpska saglasnost za njegova nedelja. Mi u tome ni na koji način nećemo da učestvujemo", rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Mislili smo da je razumno i racionalno postupanje nešto što će u budućnosti promeniti odnose Evropske unije i zapadnih sila prema Prištini, ali shvatili smo da se to nije dogodilo, da se to neće dogoditi i u skladu s tim ćemo se ponašati, dodao je Vučić. Vučić je napomenuo da će pozicija srpskog naroda biti sve teža.

"Ti problemi će se nastaviti i njih možete da računate kao stalne, kao probleme sa kojima ćemo se suočavati u narednim mesecima, jer će Kurti svoju agresiju protiv srpskog naroda, posebno na severu Kosova i Metohije, nastaviti. Evropa i Amerika će nastaviti svoje glasno ćutanje, a svi ostali nemaju nikakav ni uticaj na prištinske vlasti, niti u ovom trenutku su u situaciji da nam mnogo pomognu", rekao je Vučić.

Uvek ćemo biti uz svoj narod i gledaćemo kako da te probleme rešavamo, poručio je predsednik.

Komentari (0)

Srbija