Politika

Košar: Inovacioni forum pomaže Srbiji i Francuskoj da nastave tradicije inovacija

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

11:29

Košar: Inovacioni forum pomaže Srbiji i Francuskoj da nastave tradicije inovacija
Pjer Košar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Organizovanjem inovacionih foruma sa Srbijom, a prvi je bio održan u Muzeju nauke i tehnike, odajemo počast uspesima Srbije u oblastima nauke i industrije, rekao je danas ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

On je na otvaranju Inovacionog foruma Srbija-Francuska: inoviraj za planetu, igraj zeleno, koji se održava u Palati Srbija istakao da se na ovaj način razvijaju partnerstva u postizanju zajedničkih prioriteta naše dve zemlje, od energije i biotehnologije, pa do veštačke inteligencije.

Naveo je da je današnji forum osmišljen da pomogne dvema zemljama da nastave svoje velike tradicije u oblasti inovacija, koje traju od Paskala, Tesle, Kiri.

"Možda ste sinoć primetili video na Kuli Beograd i neki se možda pitaju zasto je baš Paskal prikazan na njemu. Paskal nije bio samo filozof, već i veliki matematičar, fizičar i prvi naučnik i preduzetnik, izumitelj paskaline, preteče današnjih superkompjutera. On je osmislio i mrežu javnog prevoza u Parizu, baziranu na recikliranom otpadu”, rekao je Košar.

"Pre tri godine želeli smo da pojačamo interakcije između studenata i istraživača ali i da podstaknemo saradnju između srpskih i francuskih stejkholdera, kao i da upoznamo kompanije”, istakao je on.

Dodao je da je saradnja razlog zbog kojeg je osmišljen Hakaton u saradnji sa Tempus fondacijom i program Mission France posvećen srpskim startapima te da će na Vivatech konferenciji biti proglašeni pobednici programa Mission France.

Košar je ocenio da je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sa Bpifrance dokaz potencijala saradnje dve zemlje.

Forum organizuju Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ambasada Francuske u Beogradu u saradnji sa Fondacijom Tempus, Francuskim institutom i French tech Beograd.

Forum je okupio istraživače i poslovne aktere iz dve zemlje kako bi se podstakao razvoj inovativnih rešenja i proizvoda koji mogu da stvore prilike za zapošljavanje mladih talenata iz Srbije.

Forum za inovacije Francuska-Srbija pokrenut je 2022. godine da bi podstakao tematske razmene u skladu sa zajedničkim izazovima dve zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija