Politika

Milca Đurđević Stamenkovski: Odgovoran čin što su Zavetnici deo onih kojima je Srbija na prvom mestu

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

13:55

Milca Đurđević Stamenkovski: Odgovoran čin što su Zavetnici deo onih kojima je Srbija na prvom mestu
Milca Đurđević Stamenkovski: Odgovoran čin što su Zavetnici deo onih kojima je Srbija na prvom mestu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je kao odgovoran čin to što su se Zavetnici pridružili "svenacionalnom i državotvornom objedinjavanju svih onih kojima je Srbija na prvom mestu".

"Mislim da je to jedan odgovoran čin, a oni slobodno neka napadaju, slobodno neka vređaju. Na kraju krajeva to više govori o njima nego o nama", rekla je Đurđević Stamenkovski za TV Pink i dodala da bi je oni, koji je danas napadaju, slavili i hvalili da je izabarala da ide njihovim putem.
Ona je rekla i da je ponašanje Dragana Đilasa u emisiji "Utisak nedelje", kada nije želeo da nastavi razgovor do kraja emisije, najbolje reprezentovalo na koji način taj deo opozicije vidi izbore i dijalog.

"To je ukratko - daću vam slobodu mišljenja sve dok se vaše mišljenje podudara sa onim što ja mislim. Dakle, dok mi se dopada ono što govorite, ja ću s vama da razgovaram", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je dodala i da je manir tog dela opozicije da određuje ko je prava, a ko lažna opozicija, uništio opoziciju na srpskoj političkoj sceni, dodajući da izgleda da je "prava opozicija samo onaj ko misli kao Đilas".

Ona je dodala da nikada nije želela da bude deo opozicionog bloka koji su oni ustrojili kao jedini, pravi, legitimni opozicioni blok. 

"Zato što sam smatrala da nije reč o opozicionarstvu, već o podrivanju zemlje, o obesmišljavanju opozicionog delovanja. Jer vi ukoliko ste tendenciozni u svemu što radite, ukoliko po svaku cenu tražite prostor za kritiku, a ne prepoznate kada je nešto važno za vašu zemlju da to podržite, bez obzira na to koja stranka to inicirala, to znači da vi nemate dobru nameru", ocenila je Đurđević Stamenkovski.

Govoreći o poziciji Srbije u svetu, Đurđević Stamenkovski je navela da je naša zemlja napadnuta i spolja i iznutra i dodala da to nije prvi put, ali da je sada hajka intenzivirana.

"Pokušavaju da spoljno političkim pritiscima iznude od Srbije ustupke na koje nijedna suverena država ne bi pristala. Srećom, to im ne ide lako. I kada je po sredi rezolucija o Srebrenici koju nameravaju da usvoje pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, jako je važno što je država proglasila diplomatsku ofanzivu, što se nije predala", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je rekla da se već godinama i decenijama, Dejtonski sporazum dovodi u pitanje.

"Mi sve vreme pozivamo na poštovanje Dejtonskog mirovnog ugovora, ali oni negde stavljaju u fioku, kao što to čine sa rezolucijom 1244. Iako su sami garanti Dejtonskog mirovnog ugovora, postoji koncept nepriznavanja entiteta koji su osnovani na ratnim zločinima i na genocidu. I oni sasvim izvesno žele da se na takav koncept u budućnosti pozovu i da ospore Republiku Srpsku, tvrdeći da je ona nastala na genocidu", navela je Đurđević Stamenkovski.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Francuskoj i srdačni prijem koji mu je u Parizu upriličen, Đurđević Stamenkovski je rekla da predsednik Francuske Emanuel Makron predstavlja zemlju sa kojom Srbija gaji tradicionalno prijateljstvo.

"Naši odnosi su daleko relaksiraniji u odnosu na odnose sa Nemačkom, koja ovde šalje malo drugačije poruke i drugačije ih intonira. Mi smo narod koji je Francusku prizivao molitvama. Mi smo narod koji je Francuskoj podigao spomenik zahvalnosti. Naši dedovi su se rame uz rame borili", rekla je ona. 

Dodala je da je važno da Srbija ponovi svoj stav da je prijem tzv. Kosova u Savet Evrope neprihvatljiv.

"Naročito jer treba da se održi sednica poovodom 75 godina od osnivanja Saveta Evrope baš na tlu Francuske", istakla je Đurđević Stamenkovski.

Komentari (0)

Srbija