Politika

Još jedno nejedinstvo opozicije: Ko će na sastanak kod Brnabić - još se ne zna, a pitanje bojkota izbora stvara pukotine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Zdravković

10/04/2024

-

17:25

Još jedno nejedinstvo opozicije: Ko će na sastanak kod Brnabić - još se ne zna, a pitanje bojkota izbora stvara pukotine
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od dva meseca Beograđani će ponovo izaći na izbore za Skupštinu grada, a koje stranke i čija će se sve imena naći na glasačkim listićima i dalje nije najjasnije. Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić za četvrtak je zakazala nove konsultacije o primeni svih preporuka ODIHR-a, a uoči tog susreta sve su jasniji stavovi pojedinih opozicionih lidera da ne samo da na taj sastanak neće otići, već i da na izborima 2. juna neće učestvovati.

Tek što se dalo pomisliti da su predstavnici vlasti i opozicije konačno seli za isti sto, prethodna runda razgovora o izbornim uslovima održana prošle nedelje u Skupštini Srbije nije donela nikakav dogovor. Opozicija je Brnabićevoj iznela tri zahteva, a kao posebno problematičan ostao je treći u kom traže da se izbori za Grad Beograd održe zajedno sa svim ostalim izborima za lokalne samouprave koji su predviđeni. Kako je tada rekao jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić, "vlast je izabrala da na izbore ide bez opozicije".

Tada je, međutim, još bilo nejasno da li je opozicija donela i konačnu odluku o bojkotu beogradskih izbora. U danima koji su usledili situacija se kristalisala, pa su tako lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Novog DSS Miloš Jovanović, gostujući u emisiji "Utisak nedelje" stav konkretizovali rečima da "to nisu izbori".

"Nema takvih izbora, oni koji su prava opozicija na takve izbore neće izaći i to će biti naš čin borbe", rekao je Đilas.

Ovo međutim nije naišlo na odobravanje svih, ne samo u koaliciji, već i u pojedinačnoj stranci, pa je već dan kasnije stigla vest da je Stranku slobode i pravde napustila sada već bivša funkcionerka SSP Ana Stevanović Đukić. Iako pitanje bojkota, kako je ona rekla za Euronews Srbija, nije jedini razlog, neslaganje u vezi sa bojkotom u ovom trenutku jeste bilo dominantno.

"Bojkot u ovom trenutku ne bi bila toliko pametna odluka"

Objašnjavajući razloge za napuštanje SSP, Ana Stevanović Đukić kaže da je to bio rastanak prvenstveno zbog vrednosti i pojedinih principa.

"Bojkot ipak nije jedini razlog, jeste možda nekako najglasniji, ali kada se napuštaju kolektivi posle toliko godina, to je splet više okolnosti, više razloga, ima tu i nekih ličnih i personalnih razloga", rekla je ona.

Napominje da je bojkota već bilo, da ga je i sama zagovarala 2020, godine i da on tada jeste doneo neke bitne stvari kao što je bio pogled i usmerenost međunarodne zajednice ka dešavanjima u Srbiji. Ističe, međutim, da političke odluke treba da se menjaju i preispituju u odnosu na okolnosti.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mislim da u ovom trenutku bojkot ne bi bila toliko pametna odluka pre svega iz razloga zato što je na decembarskim izborima opozicija tvrdila da je bila jako blizu pobede. Ja sam vrlo svesna uslova koji jesu neravnopravni, koji teško da mogu i da se poprave u ovako kratkom periodu, iako popravljanje nije pitanje vremena već je pitanje političke volje onih aktera koji treba da stupe u dijalog, ali upravo ako je razlika u glasovima bila toliko mala mislim da period od dva meseca može da predstavlja opoziciji izazov da doslovno naprave kampanju od vrata do vrata, da kucnu na svaku zgradu i kuću, da pokušaju da pričaju sa što više ljudi, da ih animiraju da izađu, da im ponude svoje programe i da tek onda se vidi nekakav rezultat", rekla je ona za Euronews Srbija.

Kako ističe, u opoziciji i dalje nema jedinstvenog glasa u vezi sa ovim pitanjem.

"Meni je žao što smo sve ovo silno vreme od decembra izgubili kao građani, ali i kao predstavnici opozicije da se povede neka šira debata o potencijalnim smerovima i pravcima delovanja. Mislim da u ovim okolnostima vreme ne bi smelo da se gubi, izbori su raspisani za period manji od dva meseca i ta neka vrsta nejasnog usmerenja jeste nešto što meni lično stvara veliku zebnju", dodala je ona.

Šta kažu ostali?

Konačna odluka o izlasku na izbore još nije donesena, a to je potvrdila i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić. Ona je rekla i da veruje da će koalicija izaći sa zajedničkim stavom.

"Na osnovu dosadašnje diskusije i debate koja je postojala u stranci i koaliciji, po svoj prilici ćemo ići u aktivni bojkot izbora u Beogradu. To znači da ćemo se potruditi da izbora ne bude tog dana. Pošto to nisu izbori, to je prosto samo jedna nova krađa. Pozvaćemo građane da učestvuju u aktivnom bojkotu koji podrazumeva različite vidove građanske neposlušnosti", rekla je Rakić za Euronews Srbija. 

FoNet/Aleksandar Barda

 

Sa druge strane, na mrežama je osvanuo poziv za regrutovanje novog kruga kontrolora u ime Zeleno - levog fronta. Nije međutim jasno šta ovaj oglas znači i da li to eventualno znači da se Zeleno-levi front ne bi pridružio bojkotu.

"Mi se uvek spremamo za izbore, iako se nažalost paralelno borimo i za izborne uslove, što dovoljno govori o tome da ne živimo u demokratskom režimu i da naši izbori nisu pošteni i slobodni. Nastavićemo da se borimo za slobodne i poštene izbore, spremamo se za sve opcije i scenarije, a odluku o mehanizmima borbe ćemo doneti demokratski kao i uvek", reka je za Blic koopredsednica Zeleno-levog fonta Biljana Đorđević.

Inače, protiv bojkota su se izjasnili Narodna stranka, pokret "Dosta je bilo", Pokret "Mi - snaga naroda" i Pokret "Mi - glas naroda".

Do sada, sedam nedelja pred izbore, Gradska izboran komisija proglasila je samo jednu listu - "Alesandar Vučić - Beograd sutra".

Ko će na sasanak sa Brnabić?

A uoči konačne odluke o bojkotu, čeka se i sastanak u četvrtak i eventualni napredak u razgovorima vlasti i opozicije. Gostujući za Euronews Srbija, narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da je taj sastanak "taktika odugovlačenja", ali je dodao i da bi bilo potpuno normalno da njegova stranka prisustvuje jer je to obaveza koju ima prema narodu.

"Ono što je moj stav, a i stav Narodnog pokreta Srbije, je da treba učestvovati u razgovorima, sve dok postoji trunka mogućnosti za postizanje nekakvog dogovora, zato što je to naša obaveza na kraju", istakao je Aleksić.

I predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović rekao je da treba otići na nove konsultacije koje je za četvrtak zakazala Brnabić, kao i da opozicija treba da se izbori za fer uslove i 2. juna izađe na izbore.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Stav PSG je da, sve dok postoji i promil šanse, treba se boriti, izaći na novu rundu razgovora sa Anom Brnabić u četvrtak i izaći na izbore u junu", rekao je Grbović za N1.

Grbović smatra i da opozicija mora da postigne dogovor, jer bi veća šteta, kako je rekao, bila da pojedine članice koalicije "Srbija protiv nasilja" donose parcijalne odluke.

Inače, da u ovoj koaliciji već postoje određene pukotine posvedočila je i vest da je Stranka slobode i pravde uputila predsedniku Narodne skupštine obaveštenje da formiraju svoju poslaničku grupu koja će imati 16 poslanika. Na čelu će biti poslanica Marinika Tepić, a njen zamenik, kako se navodi u obaveštenju u koji je Tanjug imao uvid, biće Goran Petrović. Stranka slobode i pravde je do sada bila deo poslaničke grupe "Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana", koju je takođe vodila Tepić, a njen zamenik je bio predsednik PSG Pavle Grbović.

Član Predsedništva Novog DSS-a Miloš Stanković rekao je da predstavnici koalicije NADA neće učestvovati na kolegijumu, jer smatraju da je sada kasno da se razgovara o elementarnim uslovima za izbore.

"Prošle srede su raspisani izbori, a sada poziva na kolegijum. Zovu na razgovore o izbornim uslovima, nakon što je započeo izborni proces", naveo je Stanković, saopšteno je iz koalicije NADA. 

On je rekao da pod ovakvim uslovima "2. juna izbora nema" i da će voditi, kako je rekao, "aktivan otpor".

Komentari (0)

Srbija