Politika

Aleksić za Euronews Srbija: Treba učestvovati u razgovorima sve dok postoji mogućnost za postizanje dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/04/2024

-

21:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U političkoj atmosferi Srbije ponovo se nazire bojkot. Potez koji je opozicija povukla 2020. sve češće se pominje. Stranka slobode i pravde i koalicija NADA praktično su već doneli odluku da ne izlaze na Beogradske izbore 2. juna, dok se ostale članice koalicije Srbija protiv nasilja polako izjašnjavaju.

Iako pojedini politički analitičari upozoravaju da opozicija nije jasno objasnila narodu šta želi i sumnjaju u uspeh bojkota, čini se da je ta opcija najizglednija. Za to vreme, predsednica Skupštine Ana Brnabić poziva političke stranke na razgovor o izbornim uslovima.

Narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić u emisiji "Euronews Centar" da je sastanak partija i nevladinih organizacija o preporukama ODIHR-a, koji je za četvrtak zakazala Ana Brnabić, "taktika odugovlačenja". 

"Mi smo pre desetak dana prvi put javno pozvali predstavnike vlasti da sednemo za sto i razgovaramo o implementaciji preporuka ODIHR-a o normalizaciji političkog života. Tek posle dve nedelje smo dobili prvi poziv 1. aprila, onda je 3. aprila bio nastavak toga, a evo sada tek krajem ove nedelje ćemo, kako stvari stoje, imati novi sastanak koji je zakazan", kazao je on.

Aleksić je rekao da je taj sastanak samo pokazatelj da vlast nema iskrene namere da implemenitra bilo šta, što se tiče normalizacije i stvaranja fer izbornih uslova, već da samo kupuje vreme. 

"Kupuju vreme iz nedelje do nedelje, dok kampanja teče. Oni su predali listu i onda kažu, pa dobro ajte, vi nećete da učestvujete. Ne, mi želimo da učestvujemo, želimo da se normalizuje politički život. To sam i ja rekao na sastanku, rekle su i druge moje kolege. Ali prosto ne možemo dozvoliti da, zbog građana koji nas podržavaju, da pristajemo na njihovo šibicarenje, na njihove manipulacije", rekao je Aleksić.

Euronews

 

Što se tiče tog sastanka koji je zakazan u četvrtak, on dodaje da bi bilo potpuno normalno da njegova stranka prisustvuje, jer je to obaveza koju imaju prema narodu.

"Ono što je moj stav, a i stav Narodnog pokreta Srbije, je da treba učestvovati u razgovorima, sve dok postoji trunka mogućnosti za postizanje nekakvog dogovora, zato što je to naša obaveza na kraju. Sad to nije pitanje da li ja lično želim da sedim preko puta Ane Brnabić i pored Milenka Jovanova i da li su oni meni simpatični ili ne", istakao je Aleksić.

Odluka o daljem nastupu opozicije će biti doneta na sutrašnjem sastanku, kaže Aleksić.

"Mi ćemo sutra imati sastanak naše koalicije, Srbije protiv nasilja i mi ćemo sutra doneti odluku kako ćemo nastupiti, da li ćemo nastupiti i tako dalje. Prosto, želimo da nastupamo kao i do sada. Mislim da postoji šansa da probamo još jednom da napravimo nekakav pomak. Tražili smo ispunjenje tri izborna zahteva, minimalna tri, koji u ovom kratkom vremenskom intervalu mogu sublimirati najveći deo ODIHR preporuka, uključujući i to da se svi lokalni izbori održe u istom danu. Evo, predaćemo im sada i nove predloge zakona, pošto čujem da je premijerka govorila medijima kako mi nismo predali ni lex specialis, ni predlog izmene zakona, da se lokalni održe 2. juna. Predaćemo to sve", rekao je jedan od lidera opozicije.

Na pitanje da li su završili predloge zakona, Aleksić je odgovorio potvrdno i ponovio da je u pitanju kupovina vremena i pokušaj da se okrivi opozicija da nešto odbija.

"Šta se promenilo evo od 1. aprila do dana današnjeg, po pitanju prve tačke koju su oni navodno prihvatili, a to je formiranje komisije ili biračke spiskove? Ništa se nije dogodilo. Mi tek sada treba u četvrtak da razgovaramo sa Crtom i sa CESID-om, pa da onda vidimo. A izbori teku, oni su već raspisali izbore, predali su listu, u kampanji su, prikupili su sigurne glasove, verovatno su jedan deo birača već preselili u Beograd koji ovde ne živi", kazao je on.

Kompletnu emisiju "Euronews Centar" možete pogledati u videu na početku teksta.

 

 

Komentari (0)

Srbija