Politika

Brnabić ponovo zove na razgovore o izbornim uslovima: Kakvi su stavovi u opoziciji o pregovorima i izlasku na izbore?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2024

-

11:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da će ponovo pozvati predstavnike opozicije na razgovore o izbornim uslovima i preporukama ODIHR-a, ali čini se da se deo opozicije neće pojaviti na tim razgovorima, bar prema izjavama koje su davali. Takođe, u opoziciom spektru postoje različiti stavovi o tome pod kojim uslovima treba izaći na izbore, i da li uopšte treba izaći.

Ana Brnabić je, na pitanje da li će legitimitet izbora biti ugrožen ako dve ili tri najjače opozicione grupacije bojkotuju izbore, odgovorila da će biti narušen samo legitimitet opozicije.

"Njihov legitimitet sada postaje upitan. Njihova neozbiljnost postaje potpuno neupitna. Ove izbore imamo zato što su ih oni tražili i sada će ih bojkotovati", rekla je Brnabić, gostujući na TV Pinku. 

Ona je istakla da je pre raspisivanja beogradskih izbora treći put pozvala opoziciju na razgovor i podsetila da se 4. marta nisu odazvali na poziv predsednika Aleksandra Vučića na konsultacije, što im je bila zakonska obaveza. 

"U ponedeljak samo imali korektan, ali izuzetno težak razgovor. Opozicija nije želela da razgovara o ODIHR preporukama, već samo o svoja tri zahteva: da se formira nezavisna komisija za kontrolu biračkog spiska, da budu ravnopravno predstavljeni na javnom servisu i da se lokalni i beograski izbori održe u istom danu. Odmah smo im odgovorili da je prvi zahtev prihvaćen, drugi ne možemo, jer ne kontrolišemo rad javnih servisa, ali da ćemo razgovarati sa njima o tome, dok treći ne možemo jer je protivzakonit", objasnila je Brnabić. 

Fonet/Zoran Mrđa

 

Rekla je da se sa opozicijom videla i u sredu kada im je ponudila alternativni predlog -  da oko svih drugih lokalnih izbora razgoravaju oko datuma, možda na jesen pa da se naprave privremeni organi, ali da je to opozicija odbila.

Šta kažu u opoziciji?

Povodom poziva Ane Brnabić na nastavak razgovora, lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je rekao da nema smisla dalje učešće u razgovorima ukoliko ne bude prihvaćen zahtev da se svi lokalni izbori raspišu za 2. jun.

"Još uvek nije kasno za to ukoliko hoće opoziciju na izborima, u suprotnom nećemo učestvovati u njihovom izbornom nasilju bez implementiranih preporuka ODIHR i sređenog biračkog spiska", naveo je Aleksić za Danas. 

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da oni koji su prava opozicija neće izaći na beogradske izbore, saopštila je ta stranka, prenosi Fonet.  Đilas je, u emisiji "Utisak nedelje", podsetio da je vlast 1. aprila pozvala stranke na kolegijum Skupštine, a potom su 3. aprila raspisali izbore. 

"Nema izbora. Oni koji su prava opozicija na takve izbore neće izaći. To će biti naš čin borbe. Uradićemo sve da se izborni uslovi promene", naglasio je Đilas. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Prethodno je potpredsednica te stranke Marinika Tepić za televizuju Nova S, na pitanje ima li prostora za kompromis, navela da bi to značilo "ne samo kompromis nego ono što tačno piše da se preopruke moraju sprovesti pre nego što se sprovedu izbori, a poželjno bi bilo i pre nego se raspišu".

"To bi onda značilo da se kroz leks specialis svi izbori odlože na jesen, najuputnije bi bilo u oktobru i da se u narednih šest meseci sprovedu preporuke ODIHR-a", rekla je Marinika Tepić, što je nešto rugačiji stav od onog koji ima Miroslav Aleksić da se svi izbori raspišu za 2. jun.  

Ipak, predsednik stranek Srbija centar Zdravko Ponoš smatra da posle raspisivanja beogradskih izbora više nema smisla razgovarati o izbornim uslovima i izlasku na izbore.

"Mnogo je više građana koji bi nam zamerili da pristanemo da izađemo na izbore koji to nisu i koji služe samo da se da legitimitet gradskoj vlasti proizašloj iz izborne krađe. Ispravno je da se ne izađe na takve izbore", rekao je Ponoš. 

U istoj emisiji s Draganom Đilasom gostovao je predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović koji je rekao da oni neće izaći na izbore.  

"Mi nećemo imati izbore 2. juna, to što vlast želi da organizuje to nisu izbori, to je simulacija… Greška je to nazivati izborima. Igrajte se sami, a mi imamo plan“, ocenio je on. 

Fonet/Ana Paunković

 

Da nema jedinstvenog stava u opoziciji potvrđuje i izjava predsednik Narodne stranke Vladimira Gajića koji je rekao da je "besmislen i nezakonit" zahtev prozapadne opozicije o istovremenom održavanju izbora za Skupštinu Beograda i lokalnih izbora širom Srbije i istakao da to ne bi sprečilo "izborni turizam", odnosno nepravilnosti u vezi sa promenom prebivališta. 

Iz poslaničkog kluba "Mi-Glas iz naroda – Branimir Nestorović" poručuju da oni takođe nisu zadovoljni postojećim izbornim uslovima, ali smatraju da bojkot nije dobro rešenje”. 

SNS započela kampanju - "izbori definisani daleko iznad lokalnih"

Za to vreme je vladajuća Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima uveliko u kampanji. Oni su prvi predali izbornu listu za beogradske izbore. Lista je proglašena i nosiće naziv "Aleksandar Vučić - Beograd sutra".  

Kandidat te liste za gradonačelnika Aleksandar Šapić je izajvio da su beogardski izbori jako važni i za Beograd i za Srbiju jer su, kako je naveo, zbog opštih dešavanja definisani daleko iznad lokalnih izbora. 

Nakon što je dao potpis kojim je podržao listu, predsednik SNS-a Miloš Vučević je rekao da njihova koalicija hoće da postigne kompromis i sa opozicionim strankama.  

"Naša pobeda 17. decembra i na 2023. republičkom i na gradskom nivou je bila čista, apsolutno čista, ali nismo hteli da imamo spornu situaciju u gradu Beogradu i da neko to osporava u smislu legitimiteta i zato smo i odlučili da se izbori ponovno održe, odnosno da se zakažu novi izbori i to 2. juna i time ostavimo dovoljno prostora za sve učesnike da pripreme svoju listu, kandiduju najbolje, da prikupe potpise i da se govori o svim pitanjima", rekao je on. 

Komentari (0)

Srbija