Politika

Centralna izborna komisija Kosova: Kamere na biračkim mestima u svim budućim izbornim procesima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2024

-

14:32

Centralna izborna komisija Kosova: Kamere na biračkim mestima u svim budućim izbornim procesima
Centralna izborna komisija Kosova: Kamere na biračkim mestima u svim budućim izbornim procesima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija u Prištini overila je konačan birački spisak za glasanje za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, u kome je konačan broj 46.556 birača. Najavljeno je i postavljanje kamera na biračkim mestima, što će biti pravilo u svim budućim izbornim procesima, rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

"Na dan izbora, u biračkim centrima iz izbornih procesa od 2009. do 2021. godine, utvrđene su nepravilnosti koje su uticale na integritet samog glasanja i poverenje javnosti u izbore. Od 2009-2021 ponovo je prebrojano 36 odsto biračkih mesta. Postavljanje kamera biće obavljeno uz potpunu tajnost glasanja. Čuvanje snimka kamera biće privremeno do uništenja izbornog materijala, što se po zakonu vrši u roku od 60 dana od overavanja rezultata", rekao je on.

Eljezi je dodao i da je overen konačni birački spisak za glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

"Odlukom CIK-a, overen je birački spisak za proces glasanja koji će se održati 21. aprila. Broj građana sa pravom glasa u opštinama Leposavić, Zubin-Potok, Zvečan i Severna Mitrovica je 46.556 birača ili 1.461 birač više u odnosu na izbore održane pre godinu dana, 23. aprila 2023. godine. Novim glasačima smatraju se sva lica koja su navršila 18 godina nakon izbora održanih 23. aprila 2023. godine ili lica koja ranije nisu bili na prethodnom biračkom spisku, a koji se mogu smatrati biračima koji su prvi put upisani u Centralni registar ili biračima koji su nakon tih izbora promenili opštinu", rekao je on.

Politički predstavnici Srba na Kosovu su ranije pozvali na bojkot ovog glasanja, a osim loše bezbednosne situacije i neformiranja Zajednice srpskih opština, kao razloge su istakli da broj birača ne odgovara stanju na terenu i da je mnogo veći od realnog broja, kao i ugrožavanje privatnosti postavljanjem kamera na biračkim mestima.

Neformiranje Zajednice srpskih opština, loša bezbednosna situacija i česta hapšenja Srba bez dokaza, kako je saopšteno iz srpskih političkih partija, takođe su razlozi poziva za neodazivanje glasanju, iako je prethodno pokrenuta peticija za smenu predsednika opština koji su ranije izabrani na izborima koje sus rbi bojkotavali.

Jedan od razloga poziva na bojkot glasanja jeste i postavljanje kamera koje će biti pozajmljene od Albanije, kako je ranije najavljeno iz CIK-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija