Politika

Dačić: Vlada mora biti formirana pre održavanja izbora u Beogradu, već početkom maja

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

11:00

Dačić: Vlada mora biti formirana pre održavanja izbora u Beogradu, već početkom maja
Hvala Gani na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

V.d. predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Vlada Srbije mora biti formirana pre održavanja izbora u Beogradu, budući da je rok za formiranje Vlade, prema njegovim rečima, početak maja, odnosno 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine.

Dačić je za "Tanjug" rekao da su za Srbiju neka pitanja poput članstva Kosova u Savetu Evrope trenutno prioritetnja, ali da, uprkos tome, postoje rokovi za izbor nove Vlade.

"Taj rok mora da bude ispoštovan, ako ne bude ispoštovan, onda se ide na nove parlamentarne izbore, a vi znate da ja nisam pristalica toga", dodao je Dačić.

Kada je reč o najavljenom bojkotu beogradskih izbora od strane predstavnika opozicije, Dačić je rekao da ne zna da li će se to zaista desiti ili ne.

"Dugo je bilo raznih takvih eksperimenata i oni se uglavnom nikada nisu uspešno završavali po one koji su u tome učestvovali. Više sam za to da se dobro razmisli o svemu tome i da svi učestvuju na izborima, kako ne bi stvarali neke nove potencijalno sporne situacije koje neće dozvoliti da u naredne četiri godine imate jedan normalan politički rad", istakao je on.

Dodao je da se maksimalno zalaže za to da u Srbiji budu samo redovni izbori i da se ustanovi takva praksa, jer je to, prema njegovim rečima, demokratska tradicija.

Otvoranje "Pandorine kutije"

Dačić kaže da bi usvajanjem u Ujedinjenim nacijama rezolucije o genocidu u Srebrenici bila otvorena "Pandorina kutija".

On je rekao da će 17. aprila u Ujedinjenim nacijama grupa tzv. prijatelja Srebrenice predstaviti predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao da se, prema Povelji UN, dvotrećinskom većinom glasa o važnim pitanjima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Ideja je bila da se ta tema izvuče iz Saveta bezbednosti i da se dovede na Generalnu skupštinu, što je, inače, protivno Povelji UN i mi smo na to ukazali", rekao je Dačić.

Naveo je da je Srbija za to da budu osuđeni svi zločini i da bi cilj trebalo da bude međusobno pomirenje, poštovanje, a ne da se sada izazivaju podele, ukazujući da su se zato takve rezolucije uvek usvajale konsenzusom.

"Donete su samo dve rezolucije o genocidu. Nemačka nikada nije osuđena na genocid, već za holokaust protiv Jevreja", podsetio je Dačić.

Budući da su, kako je naveo, Rezoluciju o Srebrenici predložile Nemačka i Ruanda, Dačić je upitao da li srpski narod treba da bude obeležen od onih koji su činili genocid nad srpskim narodom.

Dodao je da se to ne odnosi samo na Nemačku, već i na Tursku, i ukazao  da je 35 zemalja u svetu priznalo genocid nad Jermenima, kao i da je i Grčka doživela veliki pogrom u to vreme.

Prema rečima Dačića, rezolucija je predložena u ovom trenutku kako bi se iskazala solidarnost sa muslimanima koji su nastradali u pojasu Gaze.

Dačić je istakao da Srbija baštini tradiciju Pokreta nesvrstanih koju, prema njegovim rečima, mora da sačuva jer joj je od velikog značaja u ovakvim situacijama, budući da glas tih zemalja vredi jednako kao i glas Kine zbog čega je neophodno da se gaje dobri odnosi sa njima.

"Ne postoji saglasnost o prijemu Kosova u Savet Evrope"

Dačić je rekao, govoreći o predstojećem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojem bi na dnevnom redu trebalo da bude predlog za prijem Kosova, da ne postoji saglasnost oko toga da li treba da se prihvati izveštaj izvestioca Dore Bakojani, odnosno da li Priština treba da postane članica Saveta Evrope.

"Oni treba da dobiju dve trećine za prijem tzv. Kosova. Tako da, naravno, nama je bitno da što više zemalja glasa protiv, ali i kad glasate uzdržano, tu ne glasate za prijem Kosova", rekao je Dačić za Tanjug.

Ocenjujući da će 16. aprila verovatno doći do usvajanja predloga  izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u SE Dore Bakojani od strane poslanika, Dačić je objasnio da poslanici u Parlamentarnoj skupštini mogu da daju mišljenje, a da to mišljenje ne mora da prihvati Komitet ministara koji čine šefovi misija u Strazburu.

Vuk Jeremić ponudio da pomogne

"Vuk Jeremić je poslao poruku da bi hteo, ako je potrebno, da pomogne i ja to cenim i smatram da bi to trebalo da bude uobičajen način ponašanja i drugih funkcionera", istakao je Dačić.

Naveo je i da će na predstojećem zajedničkom saboru Srbije i Republike Srpske biti donete određene odluke koje će biti u cilju zaštite nacionalnih i državnih interesa.

"Situacija u BiH je takva da njena državna politika zavisi od toga ko joj je ambasador u nekoj zemlji i to je tragično. Umesto da se u okviru državnih organa BiH, pre svega Predsedništva, razovara o svim tim pitanjima, stalno postoji neko zaoštravanje, stalno neki napadi na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića i ispadne da smo mi neki faktor koji želi da uništi BiH. Srbija je apsolutno opredeljenja za poštovanje Dejtonskog sporazuma", naglasio je Dačić.

 

Komentari (0)

Srbija