Politika

Vučić o odnosu sa Grčkom: "Pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2024

-

13:56

Vučić o odnosu sa Grčkom: "Pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati"
Vučić o odnosu sa Grčkom: "Pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas prisustvovao završetku vojne vežbe "Vihor 2024", tokom konferencije za medije osvrnuo se na odnos prema Grčkoj, koja je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope glasanjem podržala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji.

"Pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati. Jesam li oduševljen ponašanjem Dore Bakojani - odavno nisam. Smatram da je sramota to što je uradila", rekao je predsednik.

Kako kaže, osnovna obaveza da se razgovara sa Beogradom pre PSSE nije ispunjena.

"Trebalo je prvo da se vidimo 21. februara, pa su odustali. Trebalo je potom da imamo konferencijski poziv putem video-linka, pa su rekli da to nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja. Stvarno mi je žao, ali zaboravilo se preko noći da je osnovni princip bilo formiranje ZSO", rekao je predsednik.

Podsetimo, izvestilac SE Dora Bakojani predstavila je pre nekoliko nedelja pozitivan predlog za prijem Kosova u Savet Evrope, koji je prihvaćen glasanjem u Parlamentarnoj skupštini SE. Konkretno, grčki poslanici u SE - Dora Bakojani, Ana Eftimiju, Jorgos Stamatis i Evropidis Stilijanidisiz Nove demokratije glasali su u korist preporuke za članstvo Kosova, a samo je Nina Kasimati iz Sirize glasala protiv. Odsutni su bili Aleksis Cipras i Jorgos Papandreu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik se takođe osvrnuo i na jedanaestogodišnjicu Briselskog sporazuma tačnije, kako kaže, "11 godina brutalnih laži i 11 godina koliko nije ispunjena obaveza formiranja ZSO". On je rekao da 11 godina nije malo i da je za to vreme bilo svakodnevnih besmislica, izmišljanja i pravdanja i neispunjavanja onoga što su potsali i Beograd i Priština, ali i EU.

"Uspešna vežba Vihor, vojska će ubuduće biti tako organizovana"

Predsednik Srbije je istakao zadovoljstvo rezultatima višednevne Združene taktičke vojne vežbe "Vihor 2024"  i rekao da bi naša vojska u budućnosti trebalo da tako izgleda.

"Moramo da se oslobodimo principa tri brigade i ovo je način na koji bi trebalo to da izgleda u budućnosti. Tako ćemo organizovati našu vojsku", poručio je Vučić po završetku vežbe.

On je čestitao ministru odbrane Milošu Vučeviću, generalu Milanu Mojsiloviću i svim vojnicima na uspešnom izvođenju vežbe i istakao da je na njoj predstavljeno mnogo nove tehnike.

"Čak i tenkovi iz rezerve izgledaju kako treba da izgledaju. To su potpuno novi, modernizovani tenkovi. Mogli ste da vidite više tipova dronova, od onih izviđačkih do dronova kamikaza "komaraca" i "osica", koji su radili u paru. Mislim da je 12 ili 13 od 15 dronova kamikaza pogodilo svoje ciljeve. I sada ulazimo polako snažnije u proizvodnju tih dronova", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je izrazio zadovoljstvo što su i privatne kompanije obavile dobar posao i da to govori da smo na dobrom putu da napravimo industriju dronova, koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije.

"Mogli ste da vidite i tipove vazduplova u njihovom naletu i bojevom gađanju i zadovoljan sam našom vojskom, ali moramo još mnogo da radimo, da popravljamo, da kupujemo, da se oslanjamo dodatno na našu namesku industriju. To je važno za nas", konstatovao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je istakao da je sve to u odnosu na pre 10 godina skoro sve novo.

"Gotovo da ništa nismo imali pre samo 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredvala i koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju odbranu i svoju slobodu i nezavisnost", zaključio je Vučić.

"U obostranom interesu što je komandant Kfora prisustvovao vežbi"

Predsednik kaže i da  je važno što je po prvi put prisustvovao i komandat Kfora general - major Ozkan Ulutaš, i istakao da sa Kforom imamo korektnu i profesionalnu saradnju i da je to u obostranom interesu.  

On je na pitanje koliko je značajno to što je komandat Kfora prisutan u kontekstu odnosa Srbije sa NATO, a i zbog očuvanja bezbednosti srpskog naroda na KiM istakao da je to veoma značajno i u interesu je obe strane.

"Naslušali smo se brojnih laži raznih zapadnih medija. Ja mislim da je veoma važno da je komandant Kfora danas bio ovde. Mi sa njim imamo korektnu i profesionalnu saradnju. Mislim da je to na dnevnom nivou i general (Milan) Mojsilović upravo potvrđuje. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je dobro, to je u interesu obe strane i mislim da nemam šta tome da dodam", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da vojnici Kfora obavljaju profesionalno svoj posao.

"Ovo što rade njihovi političari, to je druga stvar. To je bezobrazluk posebne vrste", rekao je Vučić.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija