Fokus

Bajden: Demonstracije studenata nisu promenile moj stav o ratu u Gazi, red mora da postoji

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

18:43

Bajden: Demonstracije studenata nisu promenile moj stav o ratu u Gazi, red mora da postoji
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je pravo na proteste zagarantovano demokratsko pravo, ali je napomenuo da red mora da prevlada nakon što su izbili sukobi između policije i studenata koji protestuju u univerzitetskim kampusima širom SAD zbog rata u Pojasu Gaze.

Bajden je u Beloj kući rekao da je izražavanje drugačijeg mišljenja od suštinskog značaja za demokratiju, ali je istakao da pravo na protest ne sme nikada da dovede do nereda.

Bajden je naveo da ga protesti studenata nisu naveli da preispita svoj pristup ratu u Pojasu Gaze, preneo je AP.

Bajden je pre više od nedelju dana osudio "antisemitske proteste" na američkim univerzitetima i, kako je naveo, "one koji ne razumeju šta se dešava sa Palestincima".

Pres sekretar Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u sredu da Bajden "budno prati situaciju" i da su pojedine demonstracije na univerzitetima prešle granicu koja razdvaja slobodu govora od nezakonitog ponašanja, navodeći primer Univerziteta Kolumbija gde su, kako je navela, studenti nasilno preuzeli zgradu.

Republikanci su pokušali da sukobe policije i studenata u kampusima iskoriste u kampanji protiv demokrata, navodi američka agencija.

Tenzije na koledžima i univerzitetima širom SAD povećavaju se danima jer pojedini studenti odbijaju da uklone šatore zbog čega je došlo do sukoba demonstranata sa policijom nakon što je policija silom uklonila šatore.

Tanjug/AP

 

Policija je uklonila barikade i počela da demontira utvrđeni kamp propalestinskih demonstranata u kampusu Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) nakon što su stotine okupljenih prkosile naredbi da ga napuste.

Akcija policije usledila je 24 sata posle sukoba u kampusu koji je započeo tako što je grupa proizraelskih demonstranata napala propalestinski kamp, preneo je Glas Amerike.

Policija je danas u kampusu privela manju grupu demonstranata. 

Rukovodstvo Univerziteta Kolumbija saopštilo je u sredu da će se sve preostale akademske aktivnosti za semestar, koji se bliži kraju, održavati na daljinu nakon protesta koji su uključivali zauzimanje zgrade kampusa. 

Policija je u utorak uveče rasterala demonstrante i uhapsila gotovo 300 osoba.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet