Politika

Gerapetritis: Grčka će biti uzdržana na glasanju o prijemu Kosova u Savet Evrope 16. maja

Komentari

Autor: FoNet

20/04/2024

-

11:18

Gerapetritis: Grčka će biti uzdržana na glasanju o prijemu Kosova u Savet Evrope 16. maja
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Saveta Evrope i neće podržati zahtev Kosova da pristupi Savetu Evrope, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis u intervjuu za radio stanicu "Kanal 1".

Kako prenose Novosti u onlajn izdanju, Gerapetritis je objasnio da se odluka donosi na tri nivoa.

"Prvi nivo je neobavezujući zaključak nadležnog odbora Parlamentarne skupštine, koji je pozitivno govorio o pristupanju Kosova. Drugi nivo je Parlamentarna skupština, koju čine predstavnici svih zemalja Saveta Evrope, gde je takođe data pozitivna preporuka, ali oba ova izneta gledišta nisu obavezujuća", navodi grčki šef diplomatije.

Ističe da je najvažnije telo Komitet ministara Saveta Evrope.

"Najvažnije telo, telo koje odlučuje u slučaju pristupanja Kosova Savetu Evrope je Komitet ministara, koji će se sastati 16. maja i doneti odluku", rekao je Gerapetritis.

Grčki ministar dodaje da stav Grčke ostaje nepromenjen.

"Želeo bih da istaknem da, bez obzira na stav iznet i na nivou izveštaja odbora i na nivou Parlamentarne skupštine, koju čine poslanici a ne vlade zemalja članica, stav Grčke ostaje stabilan i nepromenjen", rekao je Gerapetritis.

Na kraju, Gerapetrit je izjavio da Grčka neće podržati prijem Kosova u Savet Evrope, jer između ostalih suštinsko pitanje stvaranja Zajednice srpskih opština nije rešeno.

"Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope", rekao je šef grčke diplomatije i objasnio da neka od suštinskih pitanja još nisu rešena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija