Politika

Bakojani tvrdi da odluka o članstvu Kosova u Savetu Evrope nije presedan za Kipar

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2024

-

16:28

Bakojani tvrdi da odluka o članstvu Kosova u Savetu Evrope nije presedan za Kipar
Dora Bakojani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope (SE), grčka poslanica, Dora Bakojani tvrdi da za Kipar nije stvoren presedan usvajanjem njene preporuke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Bakojani je u intervjuu za grčki list Politis, na pitanje da prokomentariše mogućnost stvaranja presedana koji će iskoristiti drugi separatistički entiteti, rekla da su pitanje Kipra i Kosova dva različita pitanja i da se ni na koji način ne mogu povezivati. Dodala je da predsednik Kipra Nikos Hristodulidis "dobro zna da stvar nema nikakve veze sa Kiprom", prenosi portal Dialogos.

PSSE je usvojila u utorak preporuku Bakojani da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, a među 29 predstavnika koji su glasali protiv bila su i dva poslanika sa Kipra. Protiv preporuke je od pet prisutni grčkih poslanika u PSSE glasala samo poslanica grčke partije Siriza Nina Kasimati.

Bakojani je preporučila članstvo Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova - formiranje ZSO i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.

Preporuka Bakojani o prijemu Kosova naišla je na oštre kritike u javnosti Grčke, koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova. Profesor na Demokritovom univerzitetu u Trakiji Jorgos Pavlos ocenio je u tekstu objavljenom u listu "Helas džurnal" da podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u PSSE podržavaju kršenje međunarodnog prava i protivreče svim evropskim principima o jednakosti i poštovanju manjina.

"U suštini, ako grčki političari ne razumeju zločin koji čine predajući srpski narod apetitima albanskih zagovornika Kosova, oni će biti odgovorni za zločin, ne samo protiv srpskog,već i grčkog naroda", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija