Politika

Pilja: Srbima se prepisuje etiketa genocidnog naroda, prave se novi konflikti

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

23:17

Pilja: Srbima se prepisuje etiketa genocidnog naroda, prave se novi konflikti
Biljana Pantić Pilja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je večeras da se nastojanjem da se pred UN izglasa rezolucija o Srebrenici, Srbiji i srpskom narodu želi prilepiti etiketa genocidnog naroda i da se posle 29 godina prave novi konflikti.

"Ne znam zašto su pokrenuli tu priču posle 29 godina. To ne može da doprinese pomirenju. Ne može da doprinese pomirenju ako nekom ko živi pored vas govorite da je iz genocidnog naroda. Posle 29 godina prave nove konflikte", rekla je Pantić Pilja za TV Pink.

Ona je istakla da je i predsednik Aleksandar Vučić bio u Srebrenici da bi se poklonio žrtvama, da niko u Srbiji nije porekao da je tamo bilo zločina, ali da je jasno da nije bilo genocida.

"Jasna je pravna definicija genocida, mora da postoji namera uništenja čitave jedne nacije. Zna se šta se desilo u Srebrenici, da su izdvojene žene i deca prilikom izvođenja tog zločina", rekla je  Pantić Pilja.

Ona je dodala da je postojao zločin, ali da nije bilo genocida, što je potvrdio i Efraim Zurof, koji je, kako navodi, najveći poznavalac te teme. 

"To je politička odluka nakon 29 godina ne znam zašto. Izmestili su to pitanje iz Saveta bezbednosti da se ne bi mogao staviti veto na Rezoluciju. I to rade Nemci koji su pravili tolike zločine, znamo šta je radila nacistička Nemačka i koliko je trpeo srpski narod i sada ćete da pripišete Srbiji i srpskom narodu etiketu genocidnog naroda", dodala je Pantić Pilja.

"Iza rezolucije o Srebenici stoje Namačka, Ruanda i NATO zemlje"

Ona je istakla da iza Rezolucije stoje Nemačka, Ruanda i zemlje NATO.

"Ali otišao je tamo predsednik Vučić i ja verujem da će svojom diplomatskom ofanzivom nešto uraditi, mada biće teško", rekla je Pantić Pilja.

Ona je istakla da predsedniku Vučiću nije lako da razgovara sa onima koji su otvoreni neprijatelji Srbije, ali da to pokazuje njegovu veličinu.

"On im kaže šta misli i šta ima. To smo videli i juče na konferenciji za novinare. To njih nervira. On ima hrabrost da im pokaže inat, kada iza njega stoje činjenice koje govore u njegovu korist, Ovo je zaista istorijsko zabijanje eksera u međunarodno pravo. Ako ovo usvoje, zgazili su sve norme međunarodnog prava", poručila je Pantić Pilja.  

Navela je da se ovom rezolucijom stvaraju novi problemi i sukobi u regionu. 

"Ako vi kažete da su Srbi genocidni, onda vi kažete da je Republika Srpska genocidna tvorevina. Kažu to nije važno, ne tiče se Srbije. Kako nije važno ako za deo teritorije, ako za deo našeg naroda kažete da su genocidni? Zašto bi onda Republika Srpska i ostala u sklopu gde se sad nalazi? Zašto se ne bi otcepila i pripojila se Srbiji?Stvarate nove probleme, stvarate nove sukobe na ovakav način", navela je ona.

Dodaje da se ovom rezolucijom pravi hijerarhija žrtava, pa se tako ističu bošnjačke žrtve, dok, kako kaže, niko ne pominje srpske žrtve u Bratuncu.

Istakla je da ovo nije partijsko već državno pitanje i poručila da će se Srbi boriti, jer "ne žele da im stave etiketu genocidnog naroda".

"Savet Evrope ne poštuje svoj Statut"

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je večeras da je preporukom za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope ta organizacija pokazala da ne poštuje svoj Statut, navodeći da se takav rezultat glasanja očekivao, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

"U njihovom statutu piše da član SE može da bude samo država, a tzv. Kosovo nije država, i da može da bude evropska država u kojoj se poštuju ljudska prava i postoji vladavina prava. A tamo niti postoji vladavina prava, niti se poštuju ljudska prava, ali to njima očigledno ništa nij značilo", rekla je Pantić Pilja za TV Pink.

Istakla je da je takav rezultat glasanja bio očekivan, ali i da se tokom glasanja pokazalo da nema jedinstva u SE.

"Mi smo očekivali ovakav rezultat, ali 40 glasova nije malo. 40 glasova protiv, 11 uzdržano od 131 nije malo i to je jedna trećina. To pokazuje da nema jedinstva u Savetu Evrope. Vidićemo šta će biti dalje", rekla je Pantić Pilja.

profimedia

 

Kako je rekla, izvestilac SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je pokazala koliko je licemerna. 

"Prvo smo imali jedan sastanak političkog komiteta početkom marta gde je ona decidno rekla tri uslova - Zajednica srpskih opština, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i eksproprijacija zemljišta. I rekla je da ukoliko dođe do napretka, ona će informisati Politički komitet SE. Desilo se vraćanje zemljišta, oni su to proglasili svojevrsnim uspehom...", navela je Pantić Pilja. 

Dodala je da smatra da je Bakojani promenila mišljenje na poziv Aljbina Kurtija.

"Ali čitavu priču ulaska lažne države Kosova u SE gurala je Nemačka i to je svima jasno", rekla je Pantić Pilja. 

Dodala je da je Bakojani trebalo da dođe u Prištinu, Brisel, i Beograd, ali da jedino nije posetila srpsku prestonicu, iako je dogovorila posetu sa predsednikom Vučićem. 

"Iza leđa se radilo, zaboravili su na ZSO koja je zaista osnovni princip i mi smo istakli to. I rekli joj da ukoliko ZSO ne bude konstituisana pre nego što lažna država Kosova uđe u Savet Evrope, oni to nikad neće uraditi. Posebno što je prekjuče bilo 11 godina od Briselskog sporazuma", rekla je Pantić Pilja.

Što se tiče rasprave na kojoj je data preporuka za prijem tzv. Kosova u SE, Pantić Pilja je rekla da je bila dosta mučna.

Dodala je da je možda i bila oštrija i da u SE nisu navikli svakako na takav vid govora. 

Ona je zahvalila svim članovima srpske delegacije rekavši da su se svi borili i dali svoj doprinos, osim člana delegacije koji je bio iz Narodnog pokreta Srbije.

Povodom komentara grčkog ministra spoljnih poslova da će Grčka biti uzdržana prilikom glasanja za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Pantić Pilja je navela da, uzevši u obzir koliko je štete napravila Dora Bokajani, to bi sad "bio uspeh".

"Ako vi imate jednu Mađarsku, koja je priznala tzv. Kosovo, a glasa protiv ovoga, onda se postavlja pitanje stava Grčke prema Srbiji. I zaista jeste sramotno. Mi smo imali kolege iz Mađarske, iz Francuske, što su sve 'priznavači' (tz. Kosova) i iz Italije, koji su glasali protiv ovog mišljenja, neki su bili uzdržani. I naši tradicionalni prijatelji Kiprani, Španci, koji su apsolutno bili protiv ovoga", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Bokajani je bila u poseti Kipru i tražila je susret sa predstavnicima tamošnjih vlasti, želeći da im, kako kaže Pantić Pilja, objasni da slučaj tzv. Kosova nije isto što i slučaj Severnog Kipra.

Objasnila je da će konačni sud o članstvu doneti Komitet ministara 16. i 17. maja i  ukoliko se pitanje članstva tzv. Kosova stavi na dnevni red, potrebno je dve trećine glasova svih članova Saveta Evrope da bi predlog prošao, što znači glas 31 države.

Navela je da će situacija na Komitetu ministara biti bolja nego pri glasanju u PSSE, jer Srbija tu može da računa na glas Azerbejdžana, čija delegacija je suspendovana u PS pa nije mogla tada da glasa za Srbiju.

Pantić Pilja je poručila da još nije gotovo i da će se Srbija boriti. Dodala je da se ipak vidi neki napredak, pošto su francuski i italijanski poslanici podneli određene amandmane koji se tiču ZSO, a neki od njih su glasali protiv ili su bili uzdržani.

"Vidi se da je razgovor (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (predsednika Francuske Emanuela) Makrona dao rezultate", zaključila je ona.
 

Komentari (0)

Srbija