Politika

Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2024

-

17:10

Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas u Njujorku da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog "u cilju pomirenja u regionu i kako ta osetljiva tema ne bi bila politizovana".

On je novinarima napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više geopolitičke prirode. 

"Ta rezolucija može da produbi probleme u inače osetljivom regionu", rekao je Đurić i dodao da je ovo par ekselans regionalno pitanje.

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice. 

"Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najpre razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina.  Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rešenje", istakao Đurić.

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani "udari strahovita politička etiketa". 

Podsetio je da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsednika Aleksandra Vučića, tada premijera, napali ekstremisti u Potočarima.

Podsetio je da je u Skupštini Srbije usvojena i Deklaracija o zločinu u Srebrenici.  

"Ovo je osetljiva tema, važno je da se ne delimo i da ne otvaramo stare rane," ističe Đurić.

 Kaže da će sa predsednikom Vučićem u Njujorku imati desetine sastanaka sa evropskim i svetskim liderima na kojima će probati da pridobije podršku kako ta rezolucija ne bi dobila potrebnu većinu. 

"Sasvim je jasno da neće biti konsenzusa oko ove teme", kaže ambasador Srbije u SAD i dodaje da je cilj srpske delegacije da većina zemalja ne stane iza ove rezolucije. 

On ističe da borba za to neće biti jednostavna, ali da se intenzivno radi na tome  da se razjasni pozadina ove teme.

Naveo je da će se glas Srbije "veoma daleko čuti", iako smo, dodaje, brojčano mali i u nezavidnoj geopolitičkoj situaciji. 

"Građani treba da znaju da smo odlučili da ne pognemo glavu, da ne prihvatimo svojevrsnog političkog toplog zeca u međunarodnoj areni. I da pokazujemo istovremeno i da poštujemo žrtve, ali i da imamo i kičmu i dostojanstvo i da smo posvećeni regionalnom miru", istakao je Đurić.

Đurić se nalazi u Njujorku gde će sutra sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učestvovati na redovnoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će posle uslediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o Rezoluciji o Srebrenici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija