Politika

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu: Prvo odvojeni sastanci sa Lajčakom, a onda i trilateralni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

12:18

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu: Prvo odvojeni sastanci sa Lajčakom, a onda i trilateralni
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Tehnički dijalog Beograda i Prištine biće održan sutra u Briselu, a u planu su prvo odvojeni sastanci delegacija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a onda bi trebalo da se održi i trilateralni sastanak, potvrđeno je sa Euronews Srbija.

Lajčak je juče rekao da očekuje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama" ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Lajčak je na Fejsbuku, ne navodeći datum, najavio će u Briselu biti nastavljeni razgovori na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine po pitanju upotrebe dinara jer, kako je dodao, i dalje postoje neke razlike između strana nakon prethodnog sastanka 18. aprila.  

On je, sumirajući proteklu nedelju tokom koje je boravio i u BiH i Sloveniji, naveo da se iz BiH vratio u Brisel radi nastavka napora Beograda i Prištine da "pronađu sredinu" u vezi sa takozvanim "pitanjem dinara".

On je nedavno i rekao da ako nema napretka po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština "teško da se može očekivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Lajčak je ukazao da su Beograd i Priština na svom evropskom putu i da znaju kakve su im obaveze.

"Za Srbiju, to je godišnji izveštaj Evropske komisije koji govori tačno šta treba da se uradi. Za Kosovo, to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Osim toga, u skladu sa odlukama Saveta EU normalizacija odnosa je pretpostavka za napredak na evropskom putu. Unija je jasno rekla da ne može da uvozi nerešene bilateralne probleme", objasnio je Lajčak u izjavi za Kosovo onlajn.

Podsetimo, dve delegacije prethodno su se satale 18. aprila u Briselu, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda, izjavio je da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

"Naš predlog je ocenjen i danas kao konstruktivan. Priština je došla sa nula konstruktivnosti, što je dovelo do toga da danas ništa nismo mogli da se dogovorimo", istakao je Petković.

Sa druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi naveo je da je sastanak bio "beskoristan" i da je Beograd došao sa potpuno novim predlogom želeći, kako tvrdi, da vrati situaciju na početnu tačku. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija