Politika

Vučić se sastao sa Antoniom Guterešom u sedištu UN: Srbija je ozbiljna zemlja koja osuđuje svaki zločin

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

18:47

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom o rezoluciji o Srebrenici koja treba da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Vučić je u objavi na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" naveo da je razgovarao sa Guterešom o rezoluciji pod nazivom"Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" posebno u svetlu važne uloge koju UN imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava.

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna zemlja koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama Ujedinjenih nacija, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", rekao je Vučić.

Vučić boravi u Njujorku gde je u ponedeljak uveče predstavljao Srbiju na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Vučić pred sednicu Generalne skupštine na kojoj početkom maja treba da se razmatra predlog rezolucije o Srebrenici u sedištu UN održava konsultacije sa predstavnicima zemalja članica UN, kako bi im objasnio poziciju Srbije o najavljenoj rezoluciji.

Vučić se takođe sastao sa stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN Žangom Đunom u Njujorku.

Pre sastanka, Vučić se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

Prethodno, predsednik Srbije se sastao sa stalnim predstavnikom Savezne Republike Brazil pri Ujedinjenim nacijama, Seržiom Fransom Daneseom, kao i sa predstavnicima država članica iz Azijsko - pacifičke grupe.

Zamolio sam prijateljski Brazil da nas podrži prilikom ovog glasanja, podržavajući time i stabilnost, inkluzivnost i usaglašavanje, kao i razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje među narodima, što su i principi na kojima počivaju same UN, napisao je Vučič na Instagramu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija