Politika

Ranđelović: PISA test isti u svim sistemima, moguće male nacionalne adaptacije

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

12:04

Ranđelović: PISA test isti u svim sistemima, moguće male nacionalne adaptacije
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović izjavio je danas da je PISA test isti u svim sistemima, da su moguće male nacionalne adaptacije i da se on radi pod okriljem OECD-a na osnovu rada eksperata iz raznih zemalja.

On je u izjavi za Tanjug dodao da kada se jednom ustanovi sastav PISA testa i izgleda zadataka, onda se oni prevode na sve jezike svih sistema koji učestvuju u testiranju. 

"Tako smo mi naše zdatake dobili prevođenjem onih zadataka koje smo dobili od OECD-a, tako da su deca jednakopravna i pod jednakim uslovima polažu i rade zadatke u svim sistemima", objasnio je on.

Ranđelović kaže da se su PISA testovi kao i mnogi međunarodni testovi, značajno različiti od onoga što se radi u školama, jer se PISA test radi u onlajn okruženju, a sami zadaci su orijentisani tako da su funkcionalni gde deca ne prikazuju faktičko znanje i nabubane činjenice, već je neophodno da primene znanje.

Odgovarajući na pitanje da li je primedba struke da PISA test nije uslađen sa našim obrazovnim sistemom, opravdana, Ranđelović je rekao da postoje razlike ali da to ne treba da bude razlog za pobunu, već da treba da služi kao sredstvo za dobijanje drugačijeg uvida u znanje đaka u Srbiji, kao i zaključaka šta je potrebno da se menja u obrazovnom sistemu u Srbiji kako bi deca bila funkcionalnija. 

"Čim je taj PISA test toliko cenjen u velikom broju zemalja, to znači da je to vrsta znanja kome treba da težimo i mi upravo sada ovih godina to i radimo na osnovu rezultata PISA testiranja", izjavio je on. 

Komentari (0)

Srbija