Politika

Kancelarija za KiM: Srbin napadnut u Kosovskoj Mitrovici, zabeležen 500. etnički motivisan incident od dolaska Kurtija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

15:32

Kancelarija za KiM: Srbin napadnut u Kosovskoj Mitrovici, zabeležen 500. etnički motivisan incident od dolaska Kurtija
Kancelarija za KiM: Srbin napadnut u Kosovskoj Mitrovici, zabeležen 500. etnički motivisan incident od dolaska Kurtija - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetogodišnji Petar Kostić napadnut je pre dve noći u Kosovskoj Mitrovici, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je danas saopštenje u kom se navodi da se Srbi svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život na prostoru KiM.

"O tome svedoči i podatak da je zabeležen 500. etnički motivisani incident od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, a svi oni su direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi njegov režim iz Prištine.

Naime, pre dve noći grupa albanskih ekstermista napala je dvadesetogodišnjeg Petra Kostića, na parkingu u Kosovskoj Mitrovici, opljačkala ga i mučki pretukla, čime su zaokružili alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima", navodi se u saopšenju. 

Kako se dodaje, "sve Kurtijeve političke odluke donete su samo da zagorčaju život Srbima na KiM".

"Zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC, srpsku imovinu... Čineći, sa jedne strane institucionalno nasilje prema Srbima, i sa druge strane podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta", dodaje Kancelarija za KiM.

Beograd će, kako se navodi, uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni.

"Samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru KiM", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija