Politika

ODIHR: 18 dugoročnih i 160 kratkoročnih posmatrača na lokalnim izborima u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2024

-

16:22

ODIHR: 18 dugoročnih i 160 kratkoročnih posmatrača na lokalnim izborima u Srbiji
ODIHR: 18 dugoročnih i 160 kratkoročnih posmatrača na lokalnim izborima u Srbiji - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

 Predstavnici Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) najavili su danas da će  predstojeće lokalne izbore u Srbiji pratiti 18 dugoročnih posmatrača njihove misije koji će doći 6. maja, kao i 160 kratkoročnih posmatrača koji će izbore pratiti na sam dan izbora - 2. juna.

Šef posmatračke misije ODIHR-a ambasador Lamberto Zanijer rekao je na konferenciji za novinare da je misija počela da radi i podsetio da su je pozvale srpske vlasti da bi posmatrala lokalne izbore, kako na nivou Beograda, tako i na nivou opština.

"Naša misija je počela juče, ja sam lično stigao u nedelju uveče, a danas smo imali uvodni sastanak sa predstavnicima RIK-a, GIK-a i MUP-a, kako bismo predstavili naš tim i objasnili aktivnosti ove misije i otkrili smo sredinu koja je otvorena za dijalog i buduću saradnju", rekao je Zanijer. 

Objasnio je da osnovni tim misije čini 11 međunarodnih eksperata iz devet država članica OEBS-a i da tim uključuje izborne, političke, pravne i medijske analitičare.

"Osnovni tim će imati sedište ovde u Beogradu, gde smo uspostavili našu privremenu kancelariju narednih šest do sedam nedelja", rekao je Zanijer.

Pored toga, kako dodaje, doći će 18 dugoročnih posmatača, koji će stići 6. maja u Srbiju i biće raspoređeni na devet lokacija širom Srbije kako bi pratili izborni proces na lokalnom nivou.

Zanijer je naveo da će na sam dan izbora tražiti od OEBS-a da obezbedi 160 kratkoročnih posmatrača, koji će posmatrati sprovođenje glasanja, brojanje i sabiranje glasova na biračkim mestima u celoj zemlji.

Pored njih na terenu će biti i posmatrači Saveta Evrope, rekao je Zanijer.

Tanjug/Marko Đoković

 

Naveo je da će ODIHR pre, tokom i nakon dana izbora posmatrati administrativne pripreme, registraciju glasača i kandidata, aktivnosti i finansiranje predizborne kampanje, medijsko okruženje i pokrivenost izbora, kao i pravni okvir i rešavanje sporova do kojih može doći tokom izbora.

"U ovom cilju ćemo održati čitav niz sastanaka, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou sa izbornom administracijom, političkim partijama, predstavnicima civilnog društva, predstavnicima medija...", rekao je Zanijer.

Napomenuo je da misija uključuje praćenje medijske pokrivensoti same kampanje, kako na kvantitativnom, tako i na kvalitativnom nivou.

Najavio je da će dve nedelje pre izbora misija izdati međuizveštaj, koji će pokrivati proces do te tačke, dok će dan nakon održavanja  izbora napraviti konferenciju za štampu, na kojoj će izaći sa preliminarnim nalazima i zaključcima.

Dodao je da će dva do tri meseca nakon izbornog dana misija objaviti finalni izveštaj, koji će verovatni sadržati određene preporuke koje državni organi treba da uzmu u obzir.

Podsetio je da je ODIHR već posmatrao 17 izbora u Srbiji, a poslednji put vanredne izbore 2023. godine.

Na pitanje novinara kako predstavnici misije komentarišu dijalog u Skupštini između vlasti i opozicije o izbornim uslovima Zanijer je rekao da to predstavlja unutrašnju debatu u Srbiji među strankama i da misija preporučuje otvoreni dijalog i drago im je, kako je naveo, da takav dijalog postoji. 

"Naša uloga nije da se mešamo ili komentarišemo političke procese, već da tokom posmatranja izbora vidimo rezultate tih procesa", istakao je Zanijer.

Tanjug/Marko Đoković

 

Na pitanje novinara da li misija primećuje pomake u implementaciji preporuka ODIHR-a, Zanijer je rekao da je tek stigao u Srbiju i da nije stigao da se udubi, ali da je video da su doneseni novi zakoni i da će misija gledati uticaj tih promena na sam izborni proces.

Objasnio je da je mandat ove misije da posmatra same izbore i kako su prošli, dok postoji drugi niz aktivnosti koje prati ODIHR, a koje nisu deo ove misije, poput projekata bilateralne saradnje na nivou Zapadnog Balkana, koji se tiču podrške izbornoj reformi.

Savetnik ODIHR za izbore Ksenija Dašutcina je na to pitanje odgovorila da je misija ODIHR-a objavila hitno mišljenje na pet predloga zakona koje su podneti ODIHR-u na donošenje komentara i primetili su pozitivne pomake po pitanju izmena i dopuna tih nacrta zakona.

Na pitanje novinara da li će misija u izveštaju uzeti u obzir i izborne radnje koje su se događale u periodu od raspisivanja beogradskih izbora 3. aprila, pa do samog početka rada misije, Zanijer je odgovorio da che misija imati svoj standarni period trajanja, ali da će imati kontake i sa predstavnicima civilnog društva i ostalim akterima, kako bi u razgovoru sa njima proverili informancije o eventualnm neregularnostima u periodu pre dolaska misije u Beograd.

Konferenciji su prisustvovali zamenik šefa misije Stefan Kraus, savetnik ODIHR za izbore Ksenija Dašutcina i medijski analitičar misije Đuzepe Milaco.

Direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateo Mekači ranije je najavio da ODIHR planira da 29. aprila otvori misiju za posmatranje izbora, za beogradske izbore raspisane za 2. jun.

"Misija će uključivati tim stručnjaka i dugoročnih posmatrača, kao i kratkoročnih posmatrača koji će stići neposredno pre dana izbora", naveo je tada Mekači.

Komentari (0)

Srbija