Politika

Ursula Fon der Lajen u ponedeljak u Parizu na sastanku sa Makronom i Sijem

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

14:16

Ursula Fon der Lajen u ponedeljak u Parizu na sastanku sa Makronom i Sijem
Tanjug/AP/Aurelien Morissard - Copyright Tanjug/AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedeljak će boraviti u Parizu kako bi učestvovala na trilateralnom sastanku sa predsednicima Francuske i Kine Emanuelom Makronom i Sijem Đinpingom, saopštila je portparolka Komisije Arijana Podesta.

Poseta je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje da li će sastanku prisustvovati i drugi evropski lideri, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, rekla da je predsednicu EK pozvao Makron i da nije na njoj da komentariše da li će drugi lideri biti prisutni.

"Ne mogu da prejudiciram koje su teme o kojima će se razgovarati, ali jasno je da postoji nekoliko ključnih pitanja koja su od vitalnog interesa za EU i koja se tiču njenih odnosa sa Kinom, posebno rat protiv Ukrajine kao opšta tema, aktuelna geopolitička situacija i, naravno, trgovinski i ekonomski odnosi su visoko na agendi", navela je Podseta.

Ovo nije prvi put da će sastanak biti održan u ovom formatu, navela je Podesta i podsetila da su Makron i Fon der Lajen boravili u poseti Kini u aprilu prošle godine. Si će u nedelju doputovati u Francusku na tri dana, a potom će obići Srbiju i Mađarsku. Briselski portal Politiko pisao je u četvrtak o privatnoj večeri Makrona i Šolca, koja je trebalo da bude održana sinoć u Parizu, a na kojoj bi dvojica lidera trebalo, prema navodima Politika, da je razgovarano o EU i politici prema Kini, uoči posete Sija Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija