Politika

Vučević se sastao sa Hilom: Premijer i ambasador SAD razgovarali o saradnji dve zemlje i borbi Srbije za građane na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2024

-

20:10

Vučević se sastao sa Hilom: Premijer i ambasador SAD razgovarali o saradnji dve zemlje i borbi Srbije za građane na KiM
Vučević se sastao sa Hilom: Premijer i ambasador SAD razgovarali o saradnji dve zemlje i borbi Srbije za građane na KiM - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom o daljoj saradnji dve zemlje i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je tokom kurtoazne posete istakao je da je zabrinut zbog odluke premijera Kosova Aljbina Kurtija da ukine dinar na KiM i dodao da je zadovoljan reakcijom i borbom Srbije za građane na KiM, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Hil je čestitao Vučeviću na poseti predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga Srbiji i ocenio je kao veoma važnu.

Vučević je istakao da veruje da će se nastaviti uspešna saradnja između Srbije i SAD, kao i da će odnosi dodatno biti unaprepređeni u oblastima ekonomije i energetike, kao i da Srbija ozbiljno shvata Zelenu agendu i da će se u nju više ulagati.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji u regionu i svetu, s obzirom na krizu prouzrokovanu sukobom između Rusije i Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Vučević sa ambasadorom Francuske o saradnji i poziciji Srbije po pitanju KiM

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o unapređenju saradnje dve zemlje, ali i o poziciji Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Vučević je zahvalio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na razumevanju situacije na prostoru Zapadnog Balkana i pozicije Srbije, naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji, a Košar je potvrdio da je primena dogovorenih sporazuma, pogotovo kada je reč o administraciji u Prištini, ključna za Pariz, saopštio je Kabinet predsednika Vlade.

Ambasador Košar je čestitao Vučeviću na izboru za premijera, a tema razgovora bilo je i dalje jačanje ekonomske i privredne saradnje, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, industrije, ali i o dolasku brojnih francuskih preduzeća na specijalizovanu Svetsku izložbu EXPO 2027.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija