Biznis vesti

Potpisana dva granta od od oko 10 miliona evra sa KfW, Varheji: Novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2024

-

12:25

Potpisana dva granta od od oko 10 miliona evra sa KfW, Varheji: Novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji
Potpisana dva granta od od oko 10 miliona evra sa KfW, Varheji: Novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su danas dva granta u vrednosti od blizu 10 miliona evra sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Srbiji".

Projekat će obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije do pet sistema daljinskog grejanja koji zamenjuju zagađujuća i neefikasna fosilna goriva, a u njemu će učestvovati opštine Prijepolje, Novi Pazar, Majdanpek, Bajina Bašta, Niš i Rača.

Događaju su prisustvovali predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji i ambasadorka Nemačke Anke Konard.

Đedović Handanović je izjavila da je neophodno da brinemo ne samo odakle dobijamo električnu energiju već i toplotnu.

"Država podržava ulaganja u toplane kako bismo smanjili rasipanje energije, odnosno kako bismo povećali energetsku efikasnost, kako bismo omogućili korišćenje energenata koji ne zagađuju vazduh i pouzdano i kvalitetno grejanje za građane po održivim cenama", rekla je ministarka.

Kako je navela, prva faza projekta završena je ove godine uz podršku vlada Nemačke i Švajcarske, kada je puštena u rad toplana na biomasu u Majdanpeku.

"Godinama unazad EU je najvažniji trgovinski partner Srbije, najveći investitor i donator", istakla je Đedović Handanović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetila je da je EU podržala izgradnju gasovoda Srbija - Bugarska, razvoj prenosne mreže, olakšice za energetski ugrožene kupce, kao i rekonstrukciju hidroelektrana.

Kao glavne benefite realizacije druge faze projekta, ministarka navodi zdravije i jeftinije grejanje za građane, gubitke na mreži koji će biti manji za osam odsto i smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 88 odsto, dok će smanjenje emisije sumpor-dioksida biti za čak 99 odsto.

"Omogućiće pre svega prelazak na plaćanje potrošene energije prema potrošnji što je važno sa aspekta uštede energije i odgovornijeg ponašanja kada je u pitanju trošenje električne energije", poručila je.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da se druga faza projekta odnosi na dodavanje kapaciteta postojećim toplanama i stavljanje novih kotlova u kotlarnicama.

Kako je navela, prva faza projekta dovela je do smanjenja emisije ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

"To je ono što proističe iz svih projekata koje dogovaramo sa EU i svakom pojedinačnom državom", rekla je ministarka.

"Program pospešuje lokalni razvoj Srbije"

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji rekao je da je ovo novo poglavlje Srbije ka energetskoj tranziciji.

"Prva faza programa je već pokazala vidljive rezultate i to je podrška zelenoj agendi Srbije", rekao je Varheji i dodao da program pospešuje lokalni razvoj Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njegovim rečima, u proteklih 10 godina EU je uložila 600 miliona evra u energetski sektor Srbije.

Ambasadorka Nemačke Anke Konard navela je da je Vlada Nemačke od 2000. godine izdvojila gotovo 1,5 milijardi evra za energetski sektor Srbije.

"U ovom trenutku realizujemo projekte koji su vredni milion evra, a u planu je još projekata", poručila je Konard.

Završetak projekta u opštinama se očekuje za oko godinu dana, a primarni cilj je da 90 odsto proizvodnje energije dolazi iz održivih izvora, prvenstveno od biomase drvne sečke.

Vrednost projekta iznosi 32 miliona evra, od čega su grantovi u iznosu od devet miliona evra iz Regionalnog programa EU za energetsku efikasnost u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, dva miliona evra od Vlade Nemačke i milion evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć, kao i zajam u iznosu od 20 miliona evra od Nemačke razvojne banke KfW.

Vlada Srbije je 2019. uz podršku KfW-a započela program "Razvoj tržišta biomase u Srbiji", koji je za cilj imao promociju korišćenja biomase u sistemima daljinskog grejanja.

Prva faza programa, vredna 27 miliona evra, obuhvatila je opštine Mali Zvornik, Priboj, Novi Pazar i Majdanpek, koje su prebacile svoje sisteme daljinskog grejanja na drvnu masu.

Druga faza programa ima za cilj proširenje inicijative na zainteresovane opštine radi obezbeđivanja sigurnosti, efikasnog i ekološki prihvatljivog grejanja za potrošače priključene na sisteme daljinskog grejanja.

Komentari (0)

Biznis