Politika

Hrvatska šalje 113 vojnika na KiM

Komentari

Autor: Fonet

20/05/2024

-

22:25

Hrvatska šalje 113 vojnika na KiM
Hrvatska šalje 113 vojnika na KiM - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Iz Hrvatske je danas krenuo 41. kontigent vojske te zemlje ka Kosovu, kako bi se pridružio Misiji Kfora, javlja Kosovo onlajn.

Ceremoniji ispaćaja u kasarni Prve gardijske brigade "Tigrovi" u Zagrebu prisustvovao je potpredsednik vlade i ministar odbrane Ivan Anušić, koji je poručio da su pripadnici Hrvatske vojske među saveznicima na dobrom glasu i da će to pokazati u misiji Kfora.

"Siguran sam da ćete i vi, kao 41. kontingent to opravdati. Hrvatska vojska je pobednička, a uniforme koje nosite nosili su pobednici u Domovinskom ratu. Vi predstavljate njih i hrvatsku državu, svoje porodice i sve ono što Hrvatska danas jeste", rekao je Anušić.

Zapovednik 41. hrvatskog kontigenta Kfora Tihomir Novosel istakao je da su hrvatski vojnici na Kosovu uvek rado viđeni i cenjeni, kako od lokalnog stanovništva, tako i od pripadnika drugih oružanih snaga u okviru misije.

"Zbog svih naših prethodnika, zbog nas i zbog onih koji dolaze, moramo uložiti sav naš trud, znanje i veštine kako bi ugled i poverenje u hrvatskog vojnika podigli na viši nivo", rekao je Novosel.

TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ

 

Bivši viši komandant hrvatske vojske i OVK Esat Čolaku doveo je u vezu dolazak hrvatskog kontigenta sa poslednjim događajima na severu Ksoova.

"Imajući u vidu da poslednji incident nije samo spekulacija, jer postoje pokreti nekih srpskih paravojnih formacija u blizini granice, oni pokušavaju da se kamufliraju i sa vojskom Srbije, pa je Nato zbog tih informacija preduzeo mere, posebno iz resursa koje je dobio danas i juče", naglasio je Čolaku.

On je dodao da je hrvatski kontigent Kfora podeljen na motorizovane jedinice, snajpere i helikoptere.

Prema podacima Ministarstva odbrane Hrvatske, glavninu snaga od 113 pripadnika upućenih na Kosovo čine pripadnici Motorizovane pešadijske brigade, Vazduhoplovnih snaga ISR snaga, komandni sastav, logistički, obaveštajni i medicinski tim.

U sastavu Kfora imaju misiju da pomognu lokalnim i međunarodnim organizacijama, Kosovoskoj policiji i Euleksu, a biće razmešteni u Regionalnoj komandi Zapad.

Do sada je u NATO misiju Kfor upućeno 1.888 pripadnika OSRH, od čega 100 žena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija