Politika

Nižu se reakcije na usvajanje rezolucije o Srebrenici: Kako je ko glasao?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

08:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici kojem se 11. jul proglašava Međunarodnim danom promišljenja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. Za rezoluciju su glasale 84 države, 19 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 68. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nisu uspeli da stave, kako je rekao, žig na srpski narod, dodavši da su neki ljudi hteli da iskoriste političku moć i politizuju ovu temu. 

Vučić se zahvalio Kini, Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i drugim zemljama koje nisu podržale ili su bile uzdržane tokom glasanja o rezoluciji. On je istakao da će usvajanje rezolucije "otvoriti Pandorinu kutiju" i da će se svet suočiti sa nizom optužbi za genocid, a da ova rezolucija neće doneti pomirenje u regionu.

Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u Ujedinjenim nacijama Antje Ledersen koja je obrazložila tekst rezolucije o Srebrenici, rekavši da ova rezolucija nije ni protiv koga i nije ni protiv Srbije, koja, kako je navela, vredan član Ujedinjenih nacija. 

"Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno doneto, a ne samo da nije jednoglasno, već je uz značajno manji broj glasova, to nije samo 84-87, to je 84 prema 107, samo da biste imali u vidu, jer 20 njih koji su čak i obrazlagali zašto napuštaju, jasno su rekli zašto napuštaju, između ostalih Azerbejdžan i neke druge zemlje. Dakle, 107 zemalja nije želelo da se saglasi sa njihovim predlogom. A da vam ne pričam kako je došlo do ovih 84, kojih bi realno glasalo 60 njih, možda ni toliko. Ja sam večeras završio ovde karijeru. Nikada mi ovo, mnoge mi stvari neće oprostiti, a ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve zajedno sa ovim ljudima koji su se borili za našu Srbiju. Oni su uradili sve da nas ponize, a mi smo se vinuli u visine. Ja ne mogu reći da smo mi pobedili jer su takve procedure, ali svakom je jasno kakav je stvarni rezultat", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon glasanja.

Tanjug Video

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je da je jedna od najvažnijih stvari današnjeg glasanja to što će dva puta razmisliti svako onaj ko bude hteo da ide protiv Srbije. 

"Dakle, mi smo na najgoroj temi, na temi koja je najosetljivija, najteža za objasniti, obrazložiti, uspeli da imamo 107 zemalja koje nisu bile protiv nas. Nama je široko polje da razgovaramo i o našim interesima kada je reč o Kosovu i Metohiji i o mnogim drugim stvarima. I prijateljstva koje smo stekli u ovoj borbi, mi ćemo pažljivo čuvati i negovati", rekao je on.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prema svim demokratskim načelima rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usvojena. Navodi da rezultat glasanja pokazuje poraz SAD. Dodik je istakao da je rezolucija najviše štete donela Bosni i Hercegovini, kao i da je nakon usvajanja jedino rešenje za Bosnu i Hercegovinu mirno razdruživanje. Sa njim se slaže i srpska članica predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i dodaje da broj zemalja koje su podržale rezoluciju nije onaj kome su se nadali sponzori rezolucije Nemačka i Ruanda, a da su se tri zemlje koje su bile kosponzori povukle i uopšte nisu glasale. Ona je ponovila da rezolucija ne dolazi iz Bosne i Hercegovine, već iz političkog dela te zemlje i da osetljiva pitanja kao što je ovo moraju da prođu debatu na unutrašnjem nivou. 

O reakcijama na rezoluciju pogledajte više u Kocki:

Euronews TV

"Krajnji ishod izglasavanja očekivan"

Krajnji ishod izglasavanja rezolucije je očekivan, ocenio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Vladan Petrov, gostujući u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" i dodao da je rezolucija politički dokument koji će pre svega proizvoditi političke posledice, ali na duže staze i kulturološke, kao i posledice na nivou kolektivne svesti.

"Što se pravnih posledica tiče, ovo ne može da bude pravni osnov za eventualmo neke zahteve za reparacijom ili eventualno neke zahteve institucija tzv. Kosova, za nekakvom ratnom odštetom. Ono što je ova rezolucija imala nameru da proizvede, a da li će da proizvede, videćemo, to su pre svega te posledice na nivou neizvesnosti, nesigurnosti, izazivanja loših emocija u regionu, pa i šire", rekao je Petrov.

Novinarka Ljiljana Smajlović je rekla da će dan izglasavanja ostati negativno upamćen, ali naglašava da je to bila vrsta bitke u koju uđete, a znate da je unapred izgubljena, kao i da je neobično da o genocidu postoje toliko ponedeljena mišljenja.

"Kako smo se nadali, meni se čini da je ovo više od časnog poraza. Ja bih čak rekla da mi nismo  gubitnici u ovoj stvari i da smo dobro prošli. Gledali smo raspravu, u toj raspravi nije bilo zemlje koja nije rekla nije ovo trebalo ovako raditi, bez obzira na to kako su glasale. Mislim da svojim uplivom na međunarodnoj sceni možemo da budemo zadovoljni", rekla je ona.

Kako se glasalo?

Podsetimo, protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Belorusija, Kina, Komorska ostrva, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Demokratska Narodna Republika Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Uzdržani su bili: Alžir, Angola, Argentina, Jermenija, Bahami, Bahrein, Barbados, Benin, Butan, Bocvana, Brazil, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kongo, Obala Slonovače, Kipar, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Gabon, Gruzija, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvineja, Haiti, Honduras, Indija i Jamajka.

webtv.un.org/en

 

Među uzdržanim su bili još i Kazahstan, Kenija, Kiribati, Laos, Liban, Lesoto, Madagaskar, Maldivi, Meksiko, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Nigerija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Peru, Filipini, Sent Kits, Sent Lucija, Sent Vincent Samoa, Sejšeli, Slovačka, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Rezoluciju su podržali: Albanija, Andora, Australija, Austrija, Belgija, Bangladeš, BiH, Brunei, Bugarska, Zelenoritska ostrva, Kanada, Čad, Čile, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Džibuti, Ekvador, Egipat, El Salvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gambija i Nemačka.

Za su još glasali Gvineja-Bisao, Gvajana, Irska, Indonezija, Irak, Iran, Irska, Italija, Jordan, Japan, Kuvajt, Letonija, Libija, Linhtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malavi, Malezija, Malta, Mauritanija, Mikronezija, Mijanmar, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Niger, Severna Makedonija, Norveška, Pakistan, Palau, Poljska, Portugal, Katar, Južna Koreja, Rumunija, Ruanda, San Marino, Moldavija, Saudijska Arabija, Senegal, Sijera Leone, Singapur, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švajcarska, Tunis, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, Urugvaj, Jemen, Zambija, SAD i Tanzanija.

Avganistan, Azerbejdžan, Belize, Bolivija, Burkina Faso, Izrael, Kirgistan, Liberija, Maršalska ostrva, Monako, Maroko, Samoa, Somalija, Istočni Timor, Tonga i Turkmenistan nisu glasali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija