Politika

Svetski i mediji u regionu o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Pominju snažan otpor Srbije i ogrtanje Vučića zastavom

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2024

-

22:50

Svetski i mediji u regionu o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Pominju snažan otpor Srbije i ogrtanje Vučića zastavom
Svetski i mediji u regionu o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Pominju snažan otpor Srbije i ogrtanje Vučića zastavom - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Svetske novinske agencije i mediji preneli su vest da je danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija u Srebrenici, uz ocenu da je protiv te rezolucije Srbija digla snažan glas protiv.

Italijanska Ansa prenela je da je usvojena rezolucija, kao i da Srbija smatra da Zapad rezolucijom ponovo rasplamsava tenzije na Balkanu.

Grčki list Avgi uz vest o sednici, preneo je i navode diplomatskih izvora da nije pravo vreme za rezoluciju, jer može da pošalje poruku koja ne promoviše regionalno pomirenje i perspektivu pristupanja Balkana Evropskoj uniji.

Takođe, list je citirao predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pozvao "braću Grke da se uzdrže".

Ruski Tass uz vest o usvajanju rezolucije preneo je izjavu ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje koji je rekao da sponzori rezolucije GS UN o Srebrenici guraju BiH u konfrontaciju, ne obazirući se na cenu koju je platila tokom građanskog rata 1990-ih kada je stradalo 100.000 ljudi, kao i da žrtve tog rata nisu bili samo Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati.

Britanski Rojters preneo je da je rezolucija usvojena većinom od 84 glasa za, ali i to da su nakon usvajanja u gradovima širom Srbije i Republike Srpske brojni građani izašli sa zastavama na ulice i noseći transparente "Mi nismo genocidni narod, mi pamtimo".  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Američki AP je preneo je da je rezolucija usvojena sa 84 glasa za iako su se predlagači nadali da će imati najmanje 100 glasova, kao i da je to odraz zabrinutosti mnogih zemalja o uticaju glasanja na napore za pomirenje u duboko podeljenoj BiH.

AP ističe i da su 22 zemlje preskočile sastanak i da nisu glasale.

Francuski portal France24 preneo je tekst agencije AfP u kome je ocenjeno da su protiv rezolucije snažan glas digli Srbija i bosanski Srbi.

Takođe, prenose i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sednice bio ogrnut zastavom Srbije.

Ukrajinski Interfaks preneo je da su se rezoluciji žestoko usprotivili Srbija i etnički Srbi u Bosni i Hercegovini.

Austrijski Orf preneo je da je rezolucija usvojena uprkos velikom broju glasova protiv i uzdržanih.

Holandski NL tajms podsetio je uz vest o sednici GSUN, da je Međunarodni sud pravde presudio 2007. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da Srbija nije kriva.

Vest o usvajanju rezolucije preneli su i brojni albanski mediji, Al džazira, Glas Amerike.

Mediji u regionu bez analiza i komentara

Regionalni mediji su bez izuzetka sa velikom pažnjom i uz direktni prenos pratili sva dešavanja u vezi sa sednicom Generalne skupštine UN i glasanje o neobavezujućoj rezoluciji o Srebrenici, što je najveću euforiju očekivano izazvalo u Federaciji BiH, budući da su politički lideri Bošnjaka jednostrano, bez konsenzusa tri naroda i dva entiteta, i pokrenuli ovu priču u svetskoj organizaciji.

Federalni mediji su izvestili da je Generalna skupština UN usvojila "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici", navodeći da je reč o istorijskoj pobedi i da su za rezoluciju glasale 84 zemlje članice, protiv 19, a da je 68 bilo uzdržano.

Gotovo sa identičnim naslovima "Usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici", federalni mediji su preneli izjave svojih političkih lidera, pre svega Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, koji je u izjavi za sarajevski portal Klix, priznao da je na ovoj rezoluciji rađeno 12 meseci.

Nijedan od federalnih medija, međutim, nije se upustio u dublju analizu rezultata glasanja koji ukazuju da je rezolucija proglašena usvojenom iako je protiv i uzdržanih bilo više (87), "za" su glasale 84 zemlje, uključujući i bošnjačkog predstavnika u Misiji u Njujorku, dok čak 22 zemlje se uopšte nisu izjasnile. 

profimedia

 

Osim informacije o izglasavanju rezolucije i izjava političkih predstavnika, najviše pažnje u svim medijima posvećeno je načinu na koji su zemlje članice glasale ili bile uzdržane. Svi mediji su preneli i fotografije srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je tokom glasanja bio ogrnut srpskom zastavom, kao i njegovo upozorenje da je rezolucija podelila ne samo region, već i Ujedinjene nacije.

Tako je bilo u medijima Republike Srpske, koji su veoma pozitivno ocenili rezultat glasanja, s obzirom na to da je pod snažnim pritiskom predlagača, Nemačke i Ruande, sponzora i kosponzora rezolucije, njeno izglasavanje bilo najavljivano, očekivano i sasvim izvesno. 

Analizirajući rezultate glasanja politički predstavnici Srba u Republici Srpskoj su jednodušno ocenili da je u GS UN ostvarena velika pobeda, koja će biti zalog za budućnost, ali i da će posledice ove situacije biti vrlo brzo vidljive. Ukazano je i na veliki doprinos srpskom diplomatskog tima predvođenog Aleksandrom Vučićem.

profimedia

 

Po principu podeljenosti Ujedinjenih nacija o pitanju rezolucije u Srebrenici i medija u FBiH i Republici Srpskoj, bili su i izveštaji u podgoričkim medijima, koji su se našli između zvaničnog stava Vlade da će podržati rezoluciju u GS UN i protestnog skupa koji je juče i danas bio održan ispred zgrade izvršne vlasti protiv takvog vladinog stava.

Ni podgorički mediji nisu ulazili u dublju analizu rezultata glasanja, komentare, kao ni moguće posledice pomenute vladine odluke.

Tanjug Video

 

Hrvatska je jedna od sponzora rezolucije o Srebrenici u GS UN, a njen premijer Andrej Plenković, preneli su mediji, ranije danas je rekao da se njeno usvajanje ne dovodi u pitanje. Informaciju o izglasavanju rezolucije preneli su svi, bez komentara, ali s posebnim osvrtom na to da je tokom glasanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio ogrnut zastavom Srbije.

Mediji Severne Makedonije su preneli informaciju da je GS UN prihvatila rezoluciju o Srebrenici i da je njihov predstavnik glasao "za", bez komentara, ali sa više tekstova o tome kako su se u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici formirale kolone vozila u znak podrške predsedniku Vučiću.

Komentari (0)

Srbija