Politika

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, oglasili se i iz srpske delegacije: Opasan presedan

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo onlajn

27/05/2024

-

12:07

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, oglasili se i iz srpske delegacije: Opasan presedan
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Nato na sastanku tog tela u Sofiji u Bugarskoj. Parlamentarna skupština Nato danas je pozitivno glasala o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv, prenosi Kosovo onlajn. Tokom te sednice, pridruženi član postala je i Malta.

Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni saopštio je da je odluka doneta dana, te je povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Nato.

"Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status", poručio je Hiseni.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da današnja odluka te organizacije da skupština Kosova dobije status pridruženog člana predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO ističe da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO. Delegacija Srbije je navela u saopštenju da, pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su ga priznale – Francuske i Italije, a da je delegacija Mađarske glasala protiv ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena. U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

"Uslovi za život na KiM neprihvatljivi"

Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na KiM već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da "žive kao u getu". Delegacija je ocenila i da je odlukom PS NATO premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje, upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori.

"Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo", ukazuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

"Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine", zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

Petković: Nagrada Prištini za teror nad Srbima na KiM

Prijem tzv. Kosova kao pridruženog člana Parlamantarne skupštine NATO ogolio je svu politiku dvostrukih aršina Zapada koji je još jednom nagradio svoje čedo za sva kršenja sporazuma i teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je, povodom današnje odluke Parlamentarne skupštine NATO da skupština Kosova dobije status pridruženog člana, postavio pitanje kakve su to sankcije Zapada protiv Prištine kada je tzv. Kosovo tokom tih sankcija dobilo viznu liberalizaciju, učestvuje na svim međunarodnim skupovima i napreduje ka određenim međunarodnim organizacijama, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Da li su unapređenim statusom pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO Kurti i Priština nagrađeni za upucavanje Srećka Sofronijevića, Dragiše Galjka, braće Stefana i Miloša Stojanovića? Da li su ovaj status zaslužili zbog godišnjice nasilnog upada i preuzimanja opština na severu KiM, koje drže protivno volji većinski srpskog naroda na severu koji danonoćno maltretiraju i obespravljuju ili možda taj status zaslužuju time što 12 meseci zabranjuju ulazak srpske robe na KiM? Da li je odbijanje Prištine da više od 11 godina ne formura ZSO zapravo zasluga za status pridruženog člana u PS NATO?", naglasio je Petković.

Ukazao je da je jasno kao dan da teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nailazi na otvorenu podršku moćnih sila koje su spremne da zažmure na sva nepočinstva režima u Prištini, ukoliko to odgovara njihovim geopolitičkim ciljevima.

"Kao što smo na delu videli da nikakve garancije ni EU ni NATO ne važe kada su Srbi u pitanju, tako svedočimo još jednom sunovratu vrednosti zarad nečijih geopolitičkih interesa na prostoru Zapadnog Balkana. Svedoci smo kako mnogi, naročito u poslednje vreme, vrše snažan pritisak na Srbiju i srpski narod, jer jasno je da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem trn u oku brojnim zapadnim moćnicima", naveo je Petković.

Dodao je da je srpski narod pretrpeo mnogo u svojoj istoriji, ali da nikada nije dozvolio da mu, kako je naveo, "prodaju rog za sveću, pa neće ni sada".

"Prozreli smo i te kako ove igre Kurtija i Zapada i sigurno nećemo nasesti na njih. Naše je da čuvamo mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji i to ćemo nastaviti da činimo koliko god okolnosti bile teške", istakao je Petković.

Parlamentarna skupština NATO je transatlanska interparlamentarna organizacija koja okuplja nacionalne parlamente 32 zemlje članice NATO-a, ima 281 delegata, a pored delegacija zemalja NATO-a, u njenim aktivnostima učestvuju i delegacije zemalja pridruženih članova. Delegacije pridruženih članova mogu da učestvuju u skoro svim aktivnostima odbora i plenarnim sednicama, mogu da iznose rezolucije i amandmane, ali nemaju pravo da glasaju o izveštajima i rezolucijama.

Trenutno ima devet pridruženih članova među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Komentari (0)

Srbija