Politika

Stoltenberg u Prištini: Svako raspoređivanje KBS na severu zahteva saglasnost KFOR-a

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

17:13

Stoltenberg u Prištini: Svako raspoređivanje KBS na severu zahteva saglasnost KFOR-a
Stoltenberg u Prištini: Svako raspoređivanje KBS na severu zahteva saglasnost KFOR-a - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a, dodavši da Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji KBS ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.

"Decenije teško stečenog mira ne smeju da budu ugrožene", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini.

On je dodao da NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija i pozvao obe strane da se angažuju "u dobroj veri". Pozdravio je najnovije predloge za formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa.

"Ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, trajnom miru i prosperitetu u regionu", poručio je generalni sekretar NATO-a.

On je naveo da NATO radi na reviziji svog vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu, što uključuje KiM i Bosnu i Hercegovinu, rekavši da je NATO već iskoristio svoje rezervne snage kako bi povećao vojno prisustvo na KiM nakon dešavanja u Banjskoj.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Sada razmatramo da li treba da imamo trajnije povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i kako ne bi došlo do novog sukoba na Kosovu ili u širem regionu. Uradićemo ono što je potrebno", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da su dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, dovela do zabrinutosti da bi "široko rasprostranjeni sukob" mogao da se vrati na Zapadni Balkan, dodavši da je nasilje neprihvatljivo i da odgovorni moraju da budu kažnjeni.

"Učinićemo sve što je neophodno da održimo bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Stabilnost u regionu zavisi od toga da li će sve strane izabrati diplomatiju i poštovanje postojećih obaveza u odnosu na nasilje", naveo je Stoltenberg. 

"Nasilje na Kosovu je neprihvatljivo"

Izjavio je i da će Alijansa učiniti sve da se ne ponovi, kako je rekao, nasilje koje je viđeno u maju u Zvečanu, kao i u Banjskoj, 24. septembra, poručivši da je važno da se nađu odgovorni.

"Nasilje na Kosovu je neprihvatljivo. Zato smo pojačali prisustvo sa još 1.000 vojnika, što je najveće NATO pojačanje u prethodnoj deceniji, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Prištini. 

"Kada je reč o istrazi, NATO nije istražni organ, pitanje Banjske je pitanje za kosovsku policiju, Euleks, a to ću reći sutra i Srbiji. Svakako, očekujemo da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Važno je da bude posledica, nasilje se ne sme ponoviti", kazao je Stoltenberg.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On je rekao da je NATO mnogo uložio u stabilnost i mir u ovom regionu - na Kosovu, BiH, Balkanu...

"Učinićemo sve da ispunimo UN mandat na Kosovu, da podržimo Eufor u Bosni. Sada trenutno razmatramo da li treba da imamo stalno (pojačano) prisustvo da se ne bi ponovilo nasilje. Dakle, razmatramo sve opcije", istakao je Stoltenberg, tvrdeći da su "u maju 93 NATO vojnika povređena".

Osmani: Uloga NATO-a odlučujuća u sprečavanju destabilizacije

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je uloga NATO-a odlučujuća u sprečavanju destabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji.

"Kosovo i NATO su na istoj strani", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za medije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ona je navela da je strateški cil Kosova članstvo u NATO-u i da se Priština "dokazala kao pouzdan partner" Alijanse.

Osmani je optužila Beograd da je odgovoran za "ugrožavanje" mira na Kosovu i Metohiji i zatražila da se Srbiji uvedu "mere".

Ona se zahvalila Stoltenbergu na poseti u, kako je rekla, izazovnom vremenu kada je reč o bezbednosti, "ne samo za Kosovo, već i za celi Zapadni Balkan".

Komentari (0)

Srbija