Politika

Šapić: Danas uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

13:43

Šapić: Danas uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću
Beoinfo - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da danas kreće uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću.

"Mi smo u proteklih desetak dana govorili dosta o završetku uklanjanja nelegalnih splavova na Savskom šetalištu a danas krećemo i da uklanjanjamo splavove od Brankovog mosta ka Ušću", rekao je Šapić novinarima ispred Hrama Svetog Save gde su počeli radovi na rekonstrukciji platoa i parka ispred hrama.

Dodao je da svi znaju da su vlasnici splavova decenijama koristili javnu površinu bez ikakvih papira, dozvola i plaćanja i da su imali priliku da licitiraju za nove lokacije i u tom delu grada.

"Odavno sam rekao tim ljudima da me uzmu zaozbiljno, pošto se mnogi nisu tako ponašali i da ne čekaju da im zakucamo na vrata. Danas ćemo zakucati i tamo na vrata splavova jer krećemo da ih uklanjamo", naglasio je on.

Naglasio je da deo od Brankovog mosta nizvodno ka Ušću mora da bude očišćen da bi se video Kalemegdan, jer je to, kako je rekao, jedini deo odakle se Kalemegdanska tvrđava može videti sa obale reke.

Rekonstrukcija platoa kod Hrama Svetog Save

Rekonstrukcija platoa i parka ispred Hrama Svetog Save koja je počela danas završiće se tokom sledeće godine, izjavio je ranije dans Šapić i dodao da će najlepši pravoslavni hram u svetu imati i najlepši park u svetu.

"Želimo da sačuvamo autentičnost parka i da mu udahnemo novi život. Nećemo poseći nijedno drvo, kao što neki govore, već ćemo posaditi 400 do 500 novih sadnica", rekao je Šapić novinarima ispred Hrama Savetog Save.

Naveo je da će cena radova biti između sedam i osam miliona evra i da u projektu učestvuje i Vlada Srbije.

"Premijer Miloš Vučević je rekao da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i obećao je da će Vlada Srbije pomoći", istakao je Šapić i dodao da će biti urađen i patrijarški dom, čime će se, kako je rekao, obezbediti još bolji uslovi za svakodnevni život crkve.

Vladika Stefan je naglasio da je posebno zadovoljan time što radovi na obnovi platoa i parka počinju za vreme trajanja manifestacije Dani porodice, a Hram i park će posle radova biti još pristupačniji svim porodicama.

Rekonstrukcija se prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića radi prema projektu arhitekata Brane Mitrovića i Dejana Miljkovića.

"Nakon završetka radova dobićemo ogroman prostor i za posetioce i za vernike. Biće to najlepši trg u Beogradu i verujem da će trajati vekovima", rekao je on.

 

Komentari (0)

Srbija