Politika

Uoči Spasovdanske litije: Uz sečenje slavskog kolača obeležena slava Grada, prisustvovao premijer Vučević

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

16:44

Uoči Spasovdanske litije: Uz sečenje slavskog kolača obeležena slava Grada, prisustvovao premijer Vučević
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, kao domaćin i patrijarh srpski Porfirije su danas u Skupštini Grada sečenjem slavskog kolača obeležili gradsku slavu Spasovdan, a tom činu prisustvovali su i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević. 

Šapić je pozdravio sve prisutne goste i rekao da po drugi put u ovom zdanju u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija lomili slavski kolač i na taj način obeležava slava grada Beograda- Spasovdan.   

"Želim da to postane deo tradicije. Izuzetno mi je drago što i ove godine u tom pravcu nastavljamo. Drago mi je što je tu pre svega i moj prijatelj, onda i predsednik srpske vlade gospodin Miloš Vučić i to treba da bude još jedan pokazatelj da smo mi svi na istom zadatku. Da smo mi svi jedna strana, nas dvojica smo razgovarali da periodu ispred nas pokažemo kako na različitim nivoima vlasti ili kako god to nazvali treba da sarađujemo zajedno, da imamo stalnu komunikaciju", rekao je Šapić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

On je dodao da je važno da se pokaže saradnja u svim sferama društva i nivoima vlasti i da postoji jedna sinhronizovana i jedinstvena politika.

"Politiku koja će se boriti za interes srpskog naroda. Želim da se zahvalim i srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prošli put sam nešto više o tome govorio, postoje pokušaji jednog dela javnosti da sve ono što je tradicionalno predstavi kao retrogradno, a ja mislim da je obrnuto. Da ono što je tradicionalno treba da nam pomogne da idemo napred. Da budemo bolji, uspešni i da idemo napred, uz našu crkvu i nadam se da će to neće menjati", rekao je Šapić i poželeo srećan Spasovdan svima. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je svima slavu i istakao da je slava radost i pojava optimizma. 

"Slava je takođe oslanjanje na korene, ali u isto vreme pogled i u budućnost. Mi danas slavimo Spasovdan i u samom događaju Spasovdana otkriva se i smisao slave, svake slave uopšte. Slavimo autentičnog, pravog, jedinog Boga, ali danas slavimo i autentičnog i pravog čoveka. Slavimo jedinstvo između Boga i čoveka, međutim slavimo i jedinstvo ljudskog roda, jedinstvo svoje porodice, svoga grada, svoga naroda. Zato nije slučajno da je Spasovdan izabran da bude slava prestonog grada Beograda", rekao je patrijarh. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

On je dodao da podsetnik svima nama treba da bude poruka ovog praznika.

"To je da svim silama i snagama činimo sve da budemo međusobno kao jedno, jer samo onda kada se prepoznajemo, bez obzira na to što možemo imati različite poglede po određenim pitanjima, možemo imati istinsku i pravu radost", rekao je Porfirije. 

Patrijarh srpski je dodao da je danas tu i zajedno sa nadbiskupom Katoličke crkve, gospodinom Nemethom, ali i sa predstvanicima islamske zajednicei  sa kojima na isti način delimo brige i probleme, ali iznad i pre svega radost. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

On je istakao da kroz jevanđelje znamo ko je Bog, ali i kakav treba da bude čovek i šta je autentično. 

"Sve različnosti mogu da postoje, ali nijedna ukoliko je suprotna ljudskoj prirodi ne sme da bude postavljena kao princip i kao zakon. To je naše određenje, to slavimo i zato danas jesmo radosni i zato smo danas puni optimizma. Hoćemo svim silama da budemo bolji od sebe i kao pojedinci, ali i svi zajedno kao narod. Danas se molimo za mir, radost, razumevanje i jedinstvo u svom narodu, ali u istoj meri i još više za međusobno prihvatanje, poštovanje bez obzira kom narodu da pripadamo i kom se Bogu molimo. To znači Spasovdan, to je poruka jevanđelja, to je poruka Hristova", naglasio je patrijarh. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Prijemu povodom slave Grada Beograda Vaznesenja Gospodnjeg- Spasovdana prisustvovali su i ministri u vladi Srbije - ministri bez portfelja Ivica Tončev, Tatjana Macura i Nenad Popović, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, predstavnici pravoslavne, katoličke i islamske zajednice, ambasadori, pripadnici vojske, odbornici u Skupštini grada Beograda i druge zvanice.

Spasovdanska litija će, kako je predviđeno programom, krenuti od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija