Politika

Joksimović: Svi moramo imati poverenje u dijalog, sve spremno za dva klastera

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

15:33

Joksimović: Svi moramo imati poverenje u dijalog, sve spremno za dva klastera
Joksimović: Svi moramo imati poverenje u dijalog, sve spremno za dva klastera - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da su evrontegracije transformativni proces za celo društvo te da je važno da učesće u dijalogu kao osnovi demokratskog društva uzmu svi, čak i oni koji se protive i ne slažu.

"Ne moramo imati poverenje jedni u druge, ali moramo u dijalog kao osnovnu formu demokratske komunikacije i društva koje hoće da se gradi i napreduje kao demokratsko, a verujem duboko da to Srbija i jeste i što naš proces EU i pokazuje", rekla je Joksimović na skupu "Kultura dijaloga - civilno društvo i mediji" u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Joksimović je rekla da je važno da učešće uzme i deo civlnog društva koje je protiv evropskih integracija i oni koji su proklamovani kao proevropski, a nisu zadovoljni što procesom ne upravljaju druge vlade, ili političke stranke.

"Sve je to legitimno i svi moraju biti deo dijaloga", rekla je Joksimović na skupu na kojem su govorili i ministri Gordana Čomić, Maja Gojković, generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović, ambasador SAD Entoni Godfri, šef misije OEBS-a Jan Bratu.

Dodala je da je važno da se svi upoznaju sa načelima nove metodologije i najavila je plan Ministarstva da sa organizacijama civilnog društva okupljenim pre svega u Nacionalnom konventu organizuje seriju tematskih sastanaka kako bi približili elemente nove metodlogije koja akcenat stavlja na vladavinu prava i u tom kontekstu i ulogu civilnog društva i medija i medijskih sloboda.

Ministarka je naglasila da je to zaista "posao za sve nas".

Izrazila je nezadovoljstvo činjenicom da se na skupu čulo da deo NVO i organizacija civlnog društva ne želi i smatra nelegetimni svaku vrstu dijaloga sa predstavnicima Vlade Srbije. Dodala je da ne zna sa kog stanovišta to govore, sa moralnog, etičkog, političkog ili kog.

Time, kako navodi, duboko pokazuju da nisu spremni na dijalog i sa određenim brojem građana koji su na izborima procenili ili izmerili i dali podršku pravcima vođenja politike, koji su u ovom trenutku predominantno većinski.

Prema njenim rečima, ta nespremnost pokazuje ranjivost civilnog društva ne samo u Srbiji već i Evropi i svetu.

Dodala je da o tim organizacijama često mislimo kao o prostoru totalne tolerancije i saradnje, iako su nekada potpuno fragmentirani i nisu imuni na deficit demoraktskog kapaciteta, a što je, kako podseća i osobina i brojnih političkih partija.

"Zato mislim da je greška ne doći na otvoren poziv resornog ministra sa argumentom da to nije legitimno", rekla je Joksimović i dodala da je i to domokratija.

"Pripremili smo sve za Klastere tri i četiri"

Ministarka je izrazila uverenje da će Srbija do kraja godine načiniti nekoliko važnih koraka na polju evrointegracija, s ozbriom da je u skladu sa novom metologijom otvoren Klaster 1 koji je važan, jer on, kako je naglasila, meri napredak.

"Pripremili smo sve za Klaster tri i Klaster četiri", ponovila je Joksimović i naglasila da je važno da i mediji i civlno društvo učestvuju u tom procesu "kako god žele da li kritički da li pozitivno, da li konstruktivno ili sa potpunom negacijom važnosti procesa".

O tome mora da se razgovora, rekla je ona i dodala da je upravo zato u samu strukturu pregovaračkog procesa ugrađen instrument učešća civilnog društva pre svega kroz redovne konsultacije.

"Predvideli smo pojačano učesće eksperata iz različitih oblasti NVO sektora i verujem da ćemo na obostranu dobit građana i evropskog puta intenzivrati proces u ovoj godini", rekla je ministarka i kao dobar podatak iznela poslednje istraživanje urađeno krajem jula i početkom avgusta koje kaže da bi se 57 odsto građana da je referendum sutra izjasnilo za članstvo u EU.

Dodala je da bi 30 odsto njih bilo protiv, a između 12 i 13 odsto misli da ne bi glasalo.

"Još važnije je da je podršku reformama kroz evrointegracije izrazilo 83 odsto građana. Prvi put imamo izvanredan rezultat preko 45 odsto građana zna da je EU najveći donator a 50 odsto zna za neki od projekata koje je finansirala EU", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, sve to je pokazalo da mediji, predsednik Srbije, predsednica vlade, ministarstva - "svi koji su uhvatili novu metodlogiju, kao novi zamajac za ceo proces, novu šansu i prostor, već imaju pozitivne rezultate".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija