Politika

Signal Vašingtona Beogradu: Stručnjaci kažu da Godfri želi da ostavi "otvorena vrata" za prijem izbeglica iz Avganistana

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

25/08/2021

-

21:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države razgovaraju sa Srbijom o eventualnom prihvatu avganistanskih izbeglica. To je u odgovoru na pitanje novinara Euronews Srbija, potvrdio američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri. Ranije su tu mogućnost demantovali predstavnici vlasti Srbije. 

Pre dva dana predsednik Vučić rekao je da Srbiji nije stigao poziv za prihvat izbeglica iz Avganistana. Dan kasnije ovo je bila poruka iz Ministarstva spoljnih poslova: 

"Niti su Amerikanci od nas tražili da primamo izbeglice iz Avganistana, niti smo se mi sami ponudili kao što su to učinile neke druge države", rekao je Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. 

Ali, na pitanje novinara Euronews Srbija, da li bi Srbija, nakon potpisa na američku deklaraciju o Avganistanu, trebalo da prihvati i jedan broj avganistanskih izbeglica, ambasador Godfri ovako odgovara: 

"Razgovaramo sa Vladom Srbije o tome da li je moguće da Srbija prihvati ljude koji dolaze iz Avganistana. To su odluke koje će Vlada Srbije doneti. Zahvalni smo za svaku pomoć koju bi Srbija eventualno pružila. Vlada Srbije svakako mora da uzme u obzir sopstvene prioritete i izazove. Radujem se nastavku ragovora o tome", rekao je ambasador SAD Entoni Godfri. 

Signal iz Vašingtona

Poznavaoci prilika tumače ovu izjavu kao mogući signal zvaničnog Vašingtona da Srbija može da pomogne, ali ako to ne učini, to neće pokvariti odnose sa SAD, ali neće ih ni popraviti 

"Ambasador je pokušao da ostavi otvorena vrata, a čini mi se da su signali zvaničnog Beograda, tumačim izjave predsednika dan ranije, koji je rekao da to nije traženo od Srbije, mada možda je stvar donekle njihove drugačije retorike, da je to jedan zaobilazni signal SAD-u, da Srbija nije spremna da u tome učestvuje", kaže Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije. 

Srbija je uz brojne druge države potpisala izjavu američkog Stejt departmenta u kojoj se između ostalog kaže da je međunarodna zajednica spremna da pomogne avganistanskom narodu, koji zaslužuje bezbedan i dostojanstven život. 

"Pridruživanje toj izjavi ne vuče neki trošak sa sobom, nema neke negativne posledice i ne vuče neku implicitnu obavezu da vi onako najdirektnije učetvujete u tome, da budete zemlja koja će te ljude da smešta određeno vreme", dodao je Igrutinović. 

Razvoj događaja u Avganistanu u fokus evropske javnosti vratio je izbegličku krizu koja je pre nekoliko godina pogodila ovaj deo sveta. Pravnici podsećaju na obaveze zemalja koje potencijalno budu suočene s dolaskom izbeglica. 

"Srbija ima jasne obaveze s jedne strane, s druge strane politička volja ka solidarnosti je nešto što se mora pokazati i u ovom slučaju. Kažem, imamo ranije primere da postoji mogućnost, da to ne ugrožava zaista nikog. Srbija je zemlja koja je prihvatila ogroman broj izbeglica tokom devedesetih", ističe pravnik Milan Antonijević. 

Nakon izjave ambasadora Godfrija, Vlada Srbije nije reagovala. 

Komentari (0)

Srbija