Politika

Gabrijel Eskobar, novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan: Diplomata koji dobro poznaje ovdašnje prilike

Komentari

Autor: Jovan Đurić

31/08/2021

-

14:19

Gabrijel Eskobar, novi izaslanik SAD za Zapadni Balkan: Diplomata koji dobro poznaje ovdašnje prilike
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Čovek koji je u Beogradu 2001. godine učestvovao u ponovnom otvaranju američke ambasade u Srbiji posle petooktobarskih promena, uskoro će stupiti na novu dužnost, koja će, kako se ocenjuje, biti izuzetno važna u budućoj saradnji i komunikaciji SAD i Srbije po mnogim pitanja, a posebno po pitanju Kosova i Metohije. Gabrijel Eskobar, dosadašnji zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu, 07. septembra će i zvanično preuzeti funkciju novog izaslanika američkog Stejt Deparmenta za Zapadni Balkan.

Ko je Eskobar i šta Srbija može da očekuje kada i zvanično "preuzme palicu" od svog prethodnika, Metjua Palmera. 

Eskobaru ni Srbija, ni region nisu nepoznanica. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu američke ambasade, Eskobar je u Beogradu bio i 2001. godine i to kao šef političkog odeljenja nakon što su SAD ponovo otvorile ambasadu u Srbiji posle petooktobarskih promena.

Takođe, pre toga, obavljao je nekoliko funkcija u zemljama regiona. U periodu od 1998. do 2001. godine bio je šef kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, kao i zamenik šefa diplomatskog tima u Podgorici. 

Tanjug/Ognjen Stevanović

 

Poslednje dve godine, od avgusta 2019. godine, Eskobar je proveo na funkciji zamenika ambasadora SAD u Beogradu, a do dolaska aktulenog ambasadora Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova, odnosno rukovodio je diplomatskim predstavništvom SAD u Srbiji.

Na novoj funkciji, on će, prema očekivanjima i najavama, biti zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu, tako i za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta i nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić za Euronews Srbija navodi da je u pitanju iskusni diplomata, ali ističe i da njegovu uloge, s druge strane, ne bi trebalo preuveličavati.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Sama činjenica da je on čovek koji je više puta boravio na ovim prostorima, znači da je iskusan, da dobro poznaje ovdašnje prilike, pa i da je vrlo kvalifikovan da obavlja funkciju izaslanika za Zapadni Balkan", rekao je Vujačić.

"Ne odlučuje samo jedna ličnost"

Naglašava, međutim, da Eskobar, koji će na mestu izaslanika zameniti Metjua Palmera, neće biti usamljen u donošenju odluka kada su u pitanju potezi SAD na Zapadnom Balkanu.

"Na nivou američke administracije odluke se donose kroz sastanke na više nivoa. Svakako je korisno da jedan čovek koji dobro poznaje ovdašnju problematiku bude na tom mestu, ali ipak ne bi trebalo davati preveliki značaj tom visokom položaju u Stejt departmentu, jer pojedinci ne donose odluke sami", ukazuje Vujačić.

On ukazuje da ne očekuje da se sa dolaskom Eskobara, bilo šta promeni kada je u pitanju strategija SAD na ovim prostorima. Kako podseća, ona je do sada takva bila da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, i to se neće u bliskoj budućnosti promeniti.

"Amerikanci će verovatno na ovim prostorima imati istu politiku kao i do sada, odnosno podržavati EU u naporima da integriše one države Zapadnog Balkana koje još nisu integrisane, i da prepreke koje na tom putu stoje, kao što je sveobuhvatni sporazum o Kosovu, dođu na dnevni red", ističe Vujačić.

Medija centar

Ivan Vujačić

Pravac delovanja SAD će biti usmeren, verovatno, više na Kosovo, u smislu da se kosovski premijer Aljbin Kurti "privede konstruktivnom učešću u dijalogu Beograda i Prištine", smatra Vujačić.

Za očekivati je da će Eskobar, poput svog prethodnika Palmera, biti osoba koja će imati povremenu, ali direktnu komunikaciju sa predstavnicima Beograda u Prištine. U diplomatskim krugovima, kako pišu beogradski mediji, važi za profesionalca kome se ne može pripisati da je "Trampov ili Bajdenov".

Dragan Šormaz, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, komentarišući nedavno informaciju o imenovanju Eskobara, istakao je da reč o  najboljem poznavaocu regiona u Stejt departmentu.

"Mogli ste videti na mom Tviter profilu još pre neki dan da sam ja prisustvovao koktelu povodom oproštaja gospodina Eskobara i prelaska na novu funkciju. To, recimo, ja znam već skoro dva meseca. Gospodin Eskobar je već i dobio rešenje s datumom kada stupa na snagu - rekao je Šormaz pre izvesnog vremena za "Alo".

Uoči preuzimanja funkcije, Eskobar je juče dao kratku izjavu za novinsku agenciju Tanjug u kojoj je potvrdio svoje imenovanje. 

"Imenovanje je zvanično, a na novu dužnost stupam 7. septembra", rekao je Eskobar.

Diplomatska biografija

Reč je o iskusnom i karijernom diplomati, koji je od 2009. do 2018. godine obavljao mnoge funkcije, od Južne Amerike do Azije.

Bio je vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Кirkuka u Iraku, kao i generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu.

rs.usembassy.gov

 

Takođe, Eskobar je bio i na poziciji koordinatora za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta, ali i zamenik ambasadora u gradu La Paz, u Boliviji.

Pre nego što je postao zamenik ambasadora SAD u Srbiji, Eskobar je bio viši savetnik za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Iraku.

Na internet-stranici američke ambasade navodi se da Eskobar govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik.

Komentari (0)

Srbija