Biznis vesti

Stejt department: Zajedničko regionalno tržište ključno za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

08:19

Stejt department: Zajedničko regionalno tržište ključno za Zapadni Balkan
Stejt department: Zajedničko regionalno tržište ključno za Zapadni Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je potrparol Stejt departmenta, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše poziciju SAD kada je reč o inicijativi "Otvoreni Balkan", s jedne, i Berlinskog procesa, s druge strane.

Dodaje se da SAD ohrabruju regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno.

Portparol Stejt departmenta je istakao da je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta.

"Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorišćenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspešan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju", zaključio je portprol Stejt departmenta.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija nastavljaju da rade na inicijativi "Otvoreni Balkan", koji podrazumeva lakše kretanje ljudi i robe, dok BiH, Crna Gora i Priština ne žele da budu deo tog projekta.

Komentari (0)

Biznis