Politika

Pokret slobodnih građana: Vučić da se uzdrži odlaska na Cetinje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2021

-

14:28

Pokret slobodnih građana: Vučić da se uzdrži odlaska na Cetinje
Pokret slobodnih građana: Vučić da se uzdrži odlaska na Cetinje - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Pokret slobodnih građana (PSG) naveo je u saopštenju da bi dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Cetinje 5. septembra doprineo porastu tenzija i dodatno pogoršao ionako kritičnu bezbednosnu situaciju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

"Pokret slobodnih građana smatra da predsedniku jedne sekularne države ne priliči odlazak na takvu vrstu svečanosti, pogotovo ukoliko se ona odigrava u nama susednoj suverenoj državi. Pre samo dva meseca ustoličen je episkop Valjevski Isihije, pa tom događaju nije prisustvovao niko od predstavnika Republike Srbije, niti je za tim bilo potrebe", dodaje se u saopštenju.

Kako dalje navode iz PSG-a, atmosfera uoči ustoličenja je veoma opasna.

"Plod je neodgovornih političkih elita na obe strane koje su direktno ili indirektno pokušale da taj čin politizuju u cilju sprovođenja ličnih kampanja, a na štetu i srpskog i crnogorskog naroda, ali i svih građana koji žive u ovom delu Balkana", piše u saopštenju Pokreta.

Kako ističu, "ni Srbija niti bilo koji njen predstavnik ne treba da učestvuju u besmislenom i opasnom inaćenju i da je smirivanje tenzija pre svega odgovornost Srbije".

"Zbog toga apelujemo ne samo na predsednika Vučića već i na sve državne zvaničnike da upristoje retoriku i da dostojanstvenim stavom i uzdržavanjem od odlaska na Cetinje omoguće da čin ustoličenja ostane u granicama verske svečanosti, ali i da se budućim odnosima Srbije i Crne Gore i suživotu njenih građana ne nameće nepotrebna hipoteka koja bi ugrozila dobre odnose dveju najbližih država", zaključuje se u saopštenju PSG-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija