Region

Krivokapić: Neće biti zabrane ustoličenja na Cetinju, eventualno može biti zabranjen skup protivnika ovog čina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2021

-

11:32

Krivokapić: Neće biti zabrane ustoličenja na Cetinju, eventualno može biti zabranjen skup protivnika ovog čina
Krivokapić: Neće biti zabrane ustoličenja na Cetinju, eventualno može biti zabranjen skup protivnika ovog čina - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zabrane ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru neće biti, a eventualno je kako krajnja mera moguća zabrana kontra-skupa, i to ukoliko bezbednosne procene ukažu na tu potrebu, precizirao je danas Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore jučerašnju izjavu koju su, kako tvrdi, neki pogrešno preneli.

 

Krivokapić je juče rekao i da on neće prisustvovati ustoličenju.

“Ja sam ovo obećanje dao na jednom sastanku kad su me ambasadori EU pitali o mom stavu. I ja sam rekao, evo ovo je moj doprinos koji jedini mogu da dam u ovom trenutku...", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je ovo najavio nakon što je MItropolija crnogorsko-primorska saopštila da će se ustoličenje obaviti bez svenarodnog sabora čime je očigledna namera da se spuste tenzije uoči ustoličenja i najave okupljanja protivnika održavanja tog događaja u Cetinjskom manastiru.

Ovu odluku Krivokapić je nazvao "odgovornom i mudrom odlukom Mitropolije".

 

 

Ipak, i promena plana za održavanje ceremonije nije umanjila tenzije - Komitskipokret najavljuje okupljajnje, a predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da će, ako se ustoličenje ne izmesti, on biti na Cetinju 5. septembra "gde se brani čast i dostojanstvo države". 

U kabinetu gradonačelnika Cetinja na pitanje da li će promena plana za ceremoniju uticati na  povlačenje njihovog zahtevaa da skup bude zabranjen odgovaraju odrečno.

Manje od nedelju dana od najavljenog skupa na u Crnoj Gori su i dalje evidentne tenzije, a protivnici najavljuju okupljanje tokom ustoličenja zakazane za 5. septembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa