Politika

Treća grupa Avganistanaca večeras stiže na Kosovo, Priština očekuje oko 2.000 izbeglih

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

31/08/2021

-

14:57

Treća grupa Avganistanaca večeras stiže na Kosovo, Priština očekuje oko 2.000 izbeglih
Izbeglice iz Avganistana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Večeras na prištinski aerodrom stiže nova grupa evakuisanih građana Avganistana, rekao je na današnjoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja, dodavši da je ovo treća grupa, u kojoj je 131 osoba.

"Do sada su došle dve grupe avganistanskih građana. Poslednja je stigla noćas posle ponoći i u njoj je bilo 113 državljana Avganistana, saradnika NATO i članova njihovih porodica. Došli su u skladu sa zakonima republike Kosova i biće sklonjeni, odnosno smešteni u bivšem kampu 'Behtilenke'", rekao je Svećlja.

Kako je naglasio, današnjim letom stiže još 131 državljanin Avganistana, takođe NATO saradnika, koji će, kao i u prethodna dva slučaja, "biti tretirani u skladu sa zakonima Kosova".

Evakuisani Avganistanci, osim sa NATO, sarađivali su i sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Svećlja.

"Nakon zvaničnog zahteva Sjedinjenih Američkih Država i NATO za privremeno sklonište državljana Avganistana, čiji su životi bili ugroženi jer su bili saradnici SAD ili NATO, Vlada Kosova je odlučila da im obezbedi privremeni smeštaj i zaštitu na Kosovu. S tim u vezi, Vlada Kosova je donela dve odluke, jednu za privremenu zaštitu državljana Avganistana koji su radili ili pomagali SAD i podležu posebnom američkom viznom tretmanu za imigrante i drugu za one građane Avganistana koji će biti smešteni u drugim zemljama", ukazao je.

Svećlja je dodao i da niko od avganistanskih građana nije pozitivan na koronavirus.

"Nemamo nijednog avganistanskog državljanina koji je zaražen koronavirusom ili bilo kojom drugom bolešću koja bi ugrozila zdravlje drugih avganistanskih državljana, NATO osoblja, ili naše osoblje iz oblasti bezbednosti ili odbrane. Njihova registracija je izvršena u bazama podataka granične policije", zaključio je ministar unutrašnjih poslova Kosova.

U prvoj grupi koja je na prištinski aerodrom sletela 29. avgista bilo je 111 osoba. Ukupno ih je do danas na Kosovo došlo 224, a ranije je kosovski ministar unutrašnjih poslova izjavio da će na Kosovo stići 2.000 izbeglica iz Avganistana i da će tu ostati najviše godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija