Politika

Prvi avion s izbeglicama iz Avganistana sleteo na Kosovo: Privremena zaštita za saradnike SAD

Komentari

Autor: A. Ćup

29/08/2021

-

21:15

Prvi avion s izbeglicama iz Avganistana sleteo na Kosovo: Privremena zaštita za saradnike SAD
Izbeglice iz Avganistana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi avion sa izbeglicama iz Avganistana stigao je na Kosovo oko 20:30 časova. Avganistance su na aerodromu dočekali kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet.

Dolazak avganistanskih izbeglica praćen je pojačanom kontrolom Policije Kosova.
Prema nezvaničnim saznanjima danas je doputovalo 111 osoba. Kako prenosi Koha, svi testirani bili su negativni na kovid 19.
Oni će, kako saznaje Euronews Srbija,  biti smešteni u kampu kompanije "Bechtal Enkas" koji se nalazi u blizini vojne baze "Bondstil".

Ministar unutrašnjih poslova  Dželjalj Svećlja je potvrdio da će sledeća grupa stići sutra a da vreme i broj ljudi zavisi od saveznika SAD i NATO i njihove procene.

Kada se radi o humanitarnim pitanjima, kada su u pitanju naši saveznici i partneri poput SAD -a i NATO -a, ne pitamo zašto, već samo kažemo kako. Dakle, sva pitanja koja postavljamo su samo tehničke prirode i nalaženje načina kako bi ove izbeglice prošle što je moguće lakše nakon sukoba koji su ostavili u svojoj domovini. Zahvaljujemo NATO -u i Sjedinjenim Državama na poverenju i zajediničkoj komunikaciji u pronalaženju skloništa za ove izbeglice", rekao je večeras premijer Kosova Aljbin Kurti.

 

 

"Čast mi je pridružiti se kosovskim liderima i kolegama iz Kvinte koji su u Prištini dočekali prvu grupu avganistanskih evakuisanih pripadnika NATO. Privremenim ugošćavanjem Avganistanaca na putu do stalnih domova na drugom mestu, Kosovo ne samo da spasava živote, već daje Avganistancima priliku da izgrade nove", napisao je američki ambasador Filip Kosnet na Tviteru.

Privremena zaštita za izbeglice iz Avganistana određena je za posebnu grupu ljudi, koju je Stejt department odredio kao prioritet, kao i za članove njihovih porodica, zaključak je sednice kosovske vlade.

Smeštaj na Kosovu će naći Avganistanci koji su sarađivali sa američkim vojnim snagama, oni koji su radili na programima koje finansira Vlada SAD, kao i oni koji su radili za medije i nevladine organizacije uz finansijsku podršku SAD.

Vlada Kosova je saopštila da privremenu i neposrednu zaštitu na Kosovu dobijaju Avganistanci koji su, prema proceni i zahtevu SAD, u opasnosti od unutrašnjih sukoba u Avganistanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija