Politika

Potvrđeno za Euronews Srbija: Koraci u međustranačkom dijalogu biće saopšteni narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

01/09/2021

-

12:17

Potvrđeno za Euronews Srbija: Koraci u međustranačkom dijalogu biće saopšteni narednih dana
Potvrđeno za Euronews Srbija: Koraci u međustranačkom dijalogu biće saopšteni narednih dana - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Planirani koraci u međustranačkom dijalogu koji se u Srbiji vodi uz posredstvo poslanika Evropskog parlamenta biće narednih dana javno saopšteni i predstavljeni učesnicima dijaloga, potvrđeno je za Euronews Srbija u kabinetu poslanice Evropskog parlamenta (EP) Tanje Fajon.

Plan evroparlamentaraca tiče se promene izbornih uslova u Srbiji, što je glavna tema dijaloga vlasti i opozicije.

Rok za njegovu dostavu partijama koje učestvuju u dijalogu bio je 1. septembar, ali pregovarači EP još rade na usaglašavanju predloga, te će, prema saznanjima Tanjuga, predlog biti predstavljen 2. septembra.

Na ovom koloseku dijaloga, uz posredstvo EP, u Beogradu će se održati sastanci 17. i 18. septembra.

Tada će se sa poslanicima EP sastati predstavnici partija vlasti i opozicije koje učestvuju u dijalogu. Prethodno su sastanci održani u Beogradu 9. i 10. jula, a prethodilo im je nekoliko onlajn sastanaka.

Dalji koraci i pregovri sa članovima vlasti i opozicije, trebalo bi da rezultiraju finalnim dogovorom oko promene izbornih uslova.

Stranke opozicije koje učestvuju u tom delu dijaloga nadaju se daljem napretku i dogovoru oko izbornih uslova, na osnovu kojeg doneti odluku o izlasku na izbore.

Predviđeno je da do dogovora dođe u roku od šest meseci pre izbora, koji će, prema dosadašnjim najavama, biti održani krajem marta ili početkom aprila.

Podsetimo, sastanak u okviru međustranačkog dijaloga koji se vodi bez posrednika zakazan je za četvrtak 2. septembar, kada će predstavnici vlasti izneti opoziciji svoje predloge. Finalni dogovor na ovom koloseku očekuje se sledeće nedelje.

Dogovor na ovom koloseku zavisiće i od roka predstavljanja predloga Evropskog parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija