Politika

Vučić: Ne raduju se svi inicijativi "Otvoreni Balkan" jer nemaju volan u rukama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

16:55

Vučić: Ne raduju se svi inicijativi "Otvoreni Balkan" jer nemaju volan u rukama
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao posle sastanka sa predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom na Bledu da su razgovarali o perspektivi Srbije i o političkoj situaciji na jugoistoku Evrope”.  Razgovarao je i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a rekao je da nije tačno da je on govorio protiv inicijative "Otvoreni Balkan", ali da se ipak ne raduju svi tome. 

“Ono što je važno je da da smo ispunili svoja obećanja da ćemo podići nivo usaglašenosti sa 46 na 62 odsto sa EU. Postoje određena ograničenja oko komplesnog uvezivanja interesa Srbije za Kosovo i Metohiju, nije jednostavno kao što ljudima izgleda. U svemu tome se snalazimo i pokušavamo da sačuvamo nače nacionalne i državne interese", rekao je Vučić posle sastanka sa Mišelom.

Naveo je da su razgovarali i o dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, vladavini prava i svim naporima koje Srbija mora da preduzima na putu ka EU. 

"On me je obavestio kakvi su njihovi planovi", rekao je Vučić i dodao da se čeka ishod nemačkih izbora, a sledeće godine su i francuski. 

Vučić je rekao da je jedna od glavnih tema na forumu u Bledu Kina. 

"Pred kamerama klimatske promene, zelena agenda. To niko za ručkom ne pominje, tema je samo Kina. Očigledno je šta je preokupacija i Evropljana i Amerikanaca. A kako ćemo mi sa svojim problemom? Moramo da gledamo da se zbližavamo jedni sa drugima u regionu, da izbegavamo sukobe, zato sam ponosan na inicijativu Otvoreni Balkan i zato verujem da možemo istom brzinom da napredujemo u budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je imao mnogo susreta na marginama foruma i da je tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom izrazio zabrinutost zbog toga što veruje da će Albanci krenuti u nastavak kampanje za ulazak u međunarodne organizacije. 

"To donosi nesigurnost kako za srpski narod, tako i za onaj na Kosovu", rekao je Vučić. 

O inicijativi Otvoreni Balkan

Vučić je na pitanje da li je tačno da je Miroslav lajčak kritikovao inicijativu "Otvoreni Balkan" rekao da nije. 

"Razgovarali smo i o tome drugačije je govorio", rekao je predsednik, ali je dodao da se ipak ne raduju svi tome “jer nemaju volan u rukama”.  

“Recite mi zašto bi se nekome svidelo što ja smem pred svima da kažem da je Srbija u Evropi druga po stopi rasta? Postavlja se pitanje što bi se svi radovali tome, objasnite mi to. Naravno da će biti više nezadovoljnih. Zato je važno da mi to razumemo, da ne mislimo da su interesi u Evropi jedino što povezuje politike različitih zemalja, uvek su tu samo interesi”, rekao je Vučić.  

Istakao je da Srbija, Albanija i Severna Makedonija razumeju svoje interese.  

Vučić je rekao da može da navede desetak zemalja EU koje podržavaju "Otvoreni Balkan", ali da zna i dve ili tri zemlje koje se ne raduju tome jer su ranije lakše upravljale procesima. 

Precizirao je da Francuska podržava inicijativu, a van Evrope SAD. 

Komentari (0)

Srbija