Politika

Danas sastanak Radne grupe za dijalog bez posredovanja stranaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

02/09/2021

-

07:27

Danas sastanak Radne grupe za dijalog bez posredovanja stranaca
Danas sastanak Radne grupe za dijalog bez posredovanja stranaca - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za međustranački dijalog o izbornim uslovima bez posredovanja stranaca održaće danas 12. sastanak u Domu Narodne skupštine. Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, sastanak će biti održan u 13 časova.


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je u ponedeljak da će dijalog o izbornim uslovima, bez posredovanja evroparlamentaraca biti nastavljen u četvrtak, kada će, kako je naveo, predstavnici vlasti izneti stavove o predlozima opozicije za promenu izbornih uslova.

"Do kraja sledeće nedelje se očekuje finalni tekst i sporazum"

Dačić je kazao da je cilj da se do kraja sledeće sedmice dođe do finalnog teksta i sporazuma sa stankama koje nisu želele da o izbornim uslovima razgovaraju u prisustvu stranaca.

"Imali smo mnogo sastanaka radne grupe na kojima su partije iznosile predloge o četiri teme, a nastavićemo sa tim aktivnostima i sumiranjem rezultata tog dijaloga i da krajem sledeće sedmice porobamo da dođemo do finalnog teksta i dogovora", rekao je Dačić.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

Kako je Tanjugu u ponedeljak rečeno u EP, finalizovani predlog sporazuma o izbornim uslovima trebalo bi da danas bude predstavljen stranama uključenim u proces.


U narednim danima, kako su naveli iz Evropskog parlamenta, posrednici EP će se obratiti i javnosti sa zvaničnom stavom o predlogu sporazuma i najavom sledećih koraka u Međupartijskom dijalogu.

Evropski parlamentarci usvojili nacrt predloga za unapređenje izbornih uslova

Na drugom koloseku dijaloga, koji se vodi uz evropske posrednike, kako je Euronews Srbija juče pisao, Evropski parlamentarci Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan usvojili su "nacrt radnog dokumenta" u okviru pripreme za sledeću rundu Međupartijskog dijaloga uz posredovanje stranaca 17. i 18. septembra u Beogradu, objavio je juče Evropski parlament.

Dokument se fokusira na poboljšanje uslova za političku konkurenciju s obzirom na predstojeću izbornu kampanju u Srbiji. 

"Ovim nacrtom radnog dokumenta želimo da damo konstruktivan doprinos dijalogu sa konkretnim predlozima i sugestijama. Međutim, ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga. Njihova politička volja i spremnost na kompromis biće odlučujući za ishod", podvukli su Evropskog parlamenta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija